Пiдкорити «Рому»: «Шахтар» почав шлях у «плей-оф» Ліги чемпіонів із красивої перемоги

23.02.2018
Пiдкорити «Рому»: «Шахтар» почав шлях у «плей-оф» Ліги чемпіонів із красивої перемоги

Бразилець Фред (ліворуч) приніс перемогу «Шахтарю» над «Ромою» в першому матчі 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Свій перший поєдинок 1/8 фіналу Ліги чемпіонів донецький «Шахтар» проводив в останній із чотирьох відведених для цієї події днів.
 
Тож, у порівнянні, скажімо, з «Реалом», «Ліверпулем» та «Манчестер Сіті», які свій шлях у «плей-оф» суперліги розпочали минулого тижня й зробили вагому заявку на вихід до чвертьфіналу, «гірники», умовно кажучи, мали на тиждень більше часу, аби «прокинутися» після своєї «зимової сплячки».
 
Загалом, у домашньому поєдинку проти «Роми», пригадати й запустити в дію минулорічний малюнок гри українському чемпіону вдалося не одразу.
 
Упродовж першого тайму римські «вовки», у котрих внутрішня першість, де вони наразі посідають третю позицію, перебуває в повному розпалі, виразно домінували на полі стадіону «Металіст» у Харкові.
 
Цілком закономірним став і гол, забитий наприкінці першої половини гри турецьким легіонером «Роми» Ченгізом Юндером.
 
Здається, забивши такий важливий гостьовий гол, футболісти з Риму дещо заспокоїлися й після перерви дозволили підопічним Фонсеки перехопити ініціативу. Капітан «Роми» Франческо Де Россі гостро висловився з цього приводу, сказавши, що в другому таймі його команда просто перестала грати у футбол.
 
Хоча, по суті, не стільки заспокоєність «Роми», як чарівне переродження «Шахтаря» змінило хід другого тайму та загалом усього поєдинку.
 
Після того, як наприкінці вдало завершеного для своєї команди групового етапу ЛЧ-2017/2018 Паулу Фонсека трансформувався в образ Зорро, думається, в його арсеналі відтоді з’явилися й додаткові важелі, котрими так чи інакше можна вплинути на ситуацію.
 
Як відзначив головний тренер збірної України Андрій Шевченко, котрий останнім часом доволі регулярно відвідує поєдинки «гірників» (серед них є багато його підопічних) у Лізі чемпіонів і пропустити старт донецького клубу в нинішньому «плей-оф» не міг, після перерви «Шахтар» не очікувано для нього дуже сильно додав, змусивши опонентів робити, за їх же словами, дитячі помилки.
 
«На старті поєдинку «Рома» високо пресингувала, тому в нас виникли проблеми з нашим розташуванням на полі.
 
У перерві ж усі проблеми вдалося вирішити, й усе стало на свої місця», — пояснив після поєдинку португальський наставник «гірників».
 
Отримавши трохи більше простору на ігровому майданчику, футболісти «Шахтаря» впродовж 16 хвилин другого тайму зуміли виправити ситуацію на свою користь.
 
Спочатку аргентинець Феррейра, а потім бразилець Фред прекрасним ударом зі штрафного вивели «шахтарів» уперед.
 
У заключні хвилини протистояння господарі прагнули збільшити рахунок, аби він перед візитом до Риму не виглядав «слизьким».
 
Утім неймовірна гра бразильського голкіпера «Роми» Аліссона, можна сказати, врятувала команду Еусебіо Ді Франческо від розгрому.
 
«Ми сьогодні не завершили матч з іншими рахунком тільки тому, що воротар римлян видав відмінний матч, не раз урятувавши свою команду», — наголосив Фонсека, без сумніву, остерігаючись матчу-відповіді, котрий відбудеться 13 березня. 
 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу. Перші матчі (поєдинки другого ігрового тижня). «Шахтар» (Україна) — «Рома» (Італія) — 2:1 (Феррейра, 52; Фред, 71 — Ундер, 41; «Ш»: П’ятов, Бутко, Ракицький, Кривцов (Ордець, 45+3), Ісмаїлі, Степаненко, Фред, Марлос, Тайсон, Бернард (Коваленко, 90+2), Феррейра), «Севілья» (Іспанія) — «Манчестер юнайтед» (Англія) — 0:0, «Челсі» (Англія) — «Барселона» (Іспанія) — 1:1, «Баварія» (Німеччина) — «Бешикташ» (Туреччина) — 5:0.