З роздягненими журналістками, але без нових фактів: як Порошенко свідчив у справі Януковича

23.02.2018
З роздягненими журналістками, але без нових фактів: як Порошенко свідчив у справі Януковича

Петро Порошенко на відеозв’язку. (Фото з сайта unian.net.)

У середу в Оболонському суді столиці, де триває розгляд справи про державну зраду екс-президента України Віктора Януковича, очікували появи його наступника, якого мали допитати як свідка.
 
«Вперше за історію Радянського Союзу, пострадянських країн та незалежної України ми зможемо допитати чинного Президента як свідка», — зазначив з цього приводу суддя Владислав Дев’ятко.
 
У зв’язку з цим у суді було вжито безпрецедентні заходи безпеки: крім ­трьох кордонів правоохоронців, крізь які пропускали журналістів, жінок просили продемонструвати наявність одягу, а окремих, яких додатково оглядали в окремій кімнаті — відсутність на тілі будь-яких написів.
 
Така пересторога була відповіддю  на нещодавній інцидент, який стався з Петром Порошенком на Віденському балу, коли біля нього з’явилася активістка руху Femen із провокативним написом на грудях.
 
І, як стверджує журналістка «Радіо Свобода», таки на рівні поліцейських ходили чутки, що когось із дівчат затримали.
 
Утім Петро Порошенко в приміщенні суду так і не з’явився. В останній момент адміністрація Президента, посилаючись на завантаження глави держави та небажання створювати комусь незручності, попросила провести допит у режимі відеоконференції, на що суддя дав згоду. Так що і прокурори, і адвокати мали змогу задавати питання Порошенкові через телекамери.
 
Першими допитувала Президента сторона обвинувачення. Питання стосувалися переважно візиту Петра Порошенка до Сімферополя в момент захоплення Верховної Ради Криму «зеленими чоловічками» та відвідин Луганська та прикордонного з Росією селища Ізварине у квітні 2014-го, коли там уже відбувалися проросійські заворушення.
 
В обох епізодах Порошенко зазначив, що його життю була безпосередня загроза: і тоді, коли його намагалися заблокувати в аеропорту Сімферополя, і коли в Ізваріному його машину обстріляли невідомі, що «перейшли кордон з боку Росії».
 
Захист екс-президента побудував свою стратегію на спробі довести незаконність відсторонення Віктора Януковича і поспішності обрання Олександра Турчинова в.о. Президента після втечі першого.
 
Зокрема, на чому ґрунтувалася впевненість депутатів, які голосували за відсторонення Януковича (а Порошенко якраз на той момент був одним із депутатів) на підставі його «самоусунення», і в чому виражалося його «самоусунення»?
 
На слова Порошенка про те, що Янукович залишив країну в момент, коли почалася анексія Криму та існувала реальна військова загроза вторгнення з боку Росії, адвокат екс-президента Віталій Сердюк натякнув, що сам Порошенко цього року тиждень відпочивав на Мальдівах, і це теж можна розцінювати як самоусунення.
 
Утім після такого питання суддя сказав, що ці питання не стосуються справи і завершив допит Президента на 20 хвилин раніше обумовленого часу.
 
Цей факт обурив сторону захисту і адвокати заявили, що ініціюватимуть повторний допит Петра Порошенка, сподіваючись, що їм виділять більше часу для цього.
 
Враження від виступу Президента в суді лишилося неоднозначним. З одного боку, це був справді прецедент, оскільки Петро Порошенко вперше погодився зняти з себе президентський імунітет і свідчити у відкритому судовому процесі (у процесі щодо масових розстрілів на Майдані він не з’являвся, хоча теж був вхожий до політичного естеблішменту: його свідчення цитує Соня Кошкіна у своїй книзі про Майдан, але книгу до справи не пришиєш). З іншого — нічого нового ми, по-суті, не почули.
 
«Я так і не зрозумів, яку доказову силу мають показання Порошенка, що саме вони підтвердили? Що саме в його показаннях є таким, що підтверджує вину Віктора Януковича у вчиненні державної зради? Ці запитання не торкалися суті оголошеного обвинувачення, а носили політичний підтекст», — зазначив в ефірі «Радіо Свобода» адвокат Олексій Баганець.
 
Такої ж думки дотримується і журналіст Сергій Руденко. «Що ж хотів розповісти судові Порошенко? Важко сказати. Питань, які задавали йому адвокати Януковича з приводу законності відсторонення їхнього підзахисного з посади президента, нинішній глава держави уникав. Логіка адвокатів, схоже, будувалася на тому, що саме дострокове припинення повноважень Януковича і стало причиною анексії Криму, а потім — і війни на сході України. В розповіді Петра Порошенка не було сенсацій. У лютому 2014-го він був лише рядовим депутатом Верховної Ради. Він багато й емоційно розповідав про поїздку в Крим напередодні анексії півострова, але не більше того», — написав він у своєму блозі для газети «Дойче Велле».
 
Водночас Руденко називає виступ Порошенка в суді гарним піар-ходом напередодні президентських виборів. Мов­ляв, Януковича однозначно визнають винним, і в Порошенка та його команди в березні наступного року буде в рукаві козир під назвою «Ми засудили Януковича».
 
До речі, того ж дня на своєму брифінгу Генеральний прокурор Юрій Луценко неофіційно підтвердив це, заявивши, що сподівається, що заочні судові процеси щодо Віктора Януковича, Сергія Курченка, Олександра Клименка та інших фігурантів справи у звинуваченні у державній зраді закінчаться до кінця року. 
 
А тим часом в Оболонському суді розпочалися допити свідків сторони захисту Віктора Януковича. Наразі суд дав згоду на допит лише 16 зі 138 свідків, про яких просили адвокати: Миколи Азарова, Андрія Клюєва, Віталія Захарченка, Олександра Якименка, Павла Лебедєва, Станіслава Шуляка, Юрія Ільїна, Костянтина Кобзаря, колишнього співробітника УДО Сергія Бернадського, Леоніда Кожари, Олександра Щеголєва, пілота гелікоптера, на якому Янукович пересувався під час втечі з України, співробітника «Украероруху» Андрія Черткова та трьох жителів АР Крим. Судячи з прецедентів, частина їх так само спілкуватиметься з учасниками процесу за допомогою відеозв’язку. Процес триває.