За спокій між двома морями: у Києві відбувся Балтійсько-Чорноморський форум з безпеки

27.02.2018
За спокій між двома морями: у Києві відбувся Балтійсько-Чорноморський форум з безпеки

Зустріч учасників форуму з Президентом України.

Минулої п’ятниці в Києві відбувся IV Балтійсько-Чорноморський форум «Солідарна безпека країн балтійсько-чорноморського регіону як консенсусна стратегія для Великої Європи».

Захід, організований Національним інститутом стратегічних досліджень та Міжнародним центром балтійсько-чорноморських досліджень і консенсусних практик, розглядається як «рада старійшин», оскільки в конференції традиційно беруть участь колишні керівники і державні діячі країн Балтійсько-Чорноморського регіону. 

«Це 24-та війна Росії проти України»

Так, Україну на форумі представляли президенти Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко та директор українського Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін, Білорусь — екс-голова Верховної Ради Білорусі Станіслав Шушкевич, Болгарію — екс-президент країни Петар Стоянов, Литву — колишній голова Сейму Литовської Республіки Вітаутас Ландсбергіс, Латвію — екс-президент країни Валдіс Затлерс, Молдову — екс-голова парламенту Молдови, колишній президент Петро Лучинський, Росію — перший і єдиний держсекретар РРФСР Геннадій Бурбуліс.
 
На таких зібраннях учасники обговорюють нагальні проблеми регіональної і глобальної безпеки, недотримання норм міжнародного права, неефективність основних механізмів гарантування безпеки у світі та в Європі, зокрема передбачених Статутом ООН та програмними документами Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ).
 
Також особлива увага прикута до ситуації в Балтійсько-Чорноморському регіоні, зокрема до погроз експансіонізму і втручання у внутрішні справи країн регіону, спроб дестабілізації суверенних країн і конфронтаційних моделей поведінки окремих лідерів і політичних сил. 
 
Президент України 2005-2010 років Віктор Ющенко наголосив, що наразі ми живемо у світі, де серйозно порушується безпековий баланс.
 
«Давайте поглянемо на політичну карту Європи: за останні 50 років такої безпекової ситуації у Східній Європі ще не було, — заявив він. — У Європі сім військових конфліктів, шість iз них на сході Європи, один iз них — «гарячий».
 
При цьому, за словами Президента, ніхто з дипломатів не вірить у дипломатичне врегулювання конфліктів, «бо всі розуміють, що в нас немає позитивної практики з вирішення конфлікту». Ющенко нагадав, що Росія причетна до шести конфліктів, які є у Східній Європі.
 
«Від Нагірного Карабаху, пройшовши весь південь Європи і дійшовши до Донбасу — у кожному з шести конфліктів агресором, окупантом є Росія», — зазначив він. «З такою імперською політикою, рецидивами імперської політики, у ХХІ століття входити не можна», — додав Ющенко. За його словами, окупація Криму та збройна агресія на Донбасі є вже 24-ю війною Росії проти України».
 
Володимир Горбулін назвав захід «сигналом Кремлю, який свідчить про нашу єдність» та закликав країни регіону відійти від принципу «чим ми можемо бути корисними один одному» до формату «чого ми можемо досягти разом». 

«Воювати легко, набагато складніше — жити в мирі»

У свою чергу, президент Форуму Геннадій Бурбуліс зазначив, що «воювати легко, набагато складніше — жити в мирі». «Ми вважаємо, «що формула «солідарна безпека» повинна і може стати базовою для країн Балтійсько-Чорноморського регіону», — сказав він, закликавши держави приймати рішення, задумуючись про вплив останніх на сусідів. 
 
Перший Президент України Леонід Кравчук висловив думку, що Росія ніколи не погодиться з незалежністю України.
 
До речі, Президент України Петро Порошено напередодні проведення Форуму зустрівся з його учасниками і також наголосив: «Мета Росії — не лише Україна, а регіон у цілому».
 
Глава дер­жави відзначив тверду та принципову позицію лідерів країн Балтії та Чорноморського регіону в підтримці територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України.
 
Результатом форуму  стало підписання меморандуму, який зачитала президент Міжнародного центру Балтійсько-Чорноморських досліджень і консенсусних практик Ірина Верещук.
 
У ньому, зокрема, йдеться: «Учасники форуму констатують поглиблення кризи регіональної та глобальної безпеки. ьСвітова спільнота не знайшла переконливих відповідей на виклики реваншизму, експансіонізму, нехтування нормами міжнародного права та агресивні спроби утвердити право сильного у відносинах народів і держав. Нинішній стан світопорядку свідчить про недостатність і неефективність основних механізмів гарантування безпеки у світі та Європі. Ці тривожні тенденції спонукають нас до пошуку нових підходів у регіональній безпеці і співпраці наших країн, а також до формування механізмів діалогу та консенсусних рішень».
 
Учасники форуму вважають, що результатом таких дій має стати зміцнення довіри та протидія «деструктивним впливам».
 
«Ми бачимо в майбутньо­му велику Європу оплотом стабільності і безпеки, одним із лідерів світового розвитку, прикладом культурного розмаїття і середовищем гармонійного розвитку міжетнічної та міжконфесійної взаємодії. У цьому полягають наші спільні інтереси та цивілізаційна перспектива», — зазначено в тексті меморандуму.
 
Тому й закликали країни-учасниці форуму до об’єднання для гарантування безпеки регіону.