Трипільські пам'ятки хочуть номінувати до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

28.02.2018
Трипільські пам'ятки хочуть номінувати до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

В університеті Богдана проходить «круглий стіл» «Кукутень-Трипілля: шлях до ЮНЕСКО». (Фото надане прес-службою ЧНУ.)

У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького провели «круглий стіл» «Кукутень-Трипілля: шлях до ЮНЕСКО». 
 
Як повідомили «Україні молодій» у цьому навчальному закладі, метою проведення зібрання стало представлення пам’яток трипільської культури на номінацію пам’ятки всесвітньої культури ЮНЕСКО.
 
Адже університет ініціював створення національного заповідника «Трипільська культура», а цьогоріч у виші розпочав роботу Центр дослідження трипільської культури та триває підготовка до міжнародної конференції.
 
 На засіданні в Черкаському університеті директор Національного комітету ІКОМОС — Міжнародної ради з охорони пам’яток та історичних ­місць Олена Сердюк у своєму виступі розповіла про процедуру представлення трипільських пам’яток на номінацію всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, начальник відділу охорони культурної спадщини Черкаської ОДА Микола Суховий зупинився на складнощах, які виникають при передачі земель сільськогосподарського призначення, де виявлені унікальні трипільські пам’ятки, на баланс Державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура» у селі Легедзине Тальнівського району Черкащини. 
 
«До обговорення долучилися науковці. Археолог Тетяна Нераденко розповіла про знахідки під час розкопок під її керівництвом на поселенні Молюхів Бугор, які свідчать про культурно-економічні зв’язки цього поселення з трипільцями. Професор Анатолій Морозов виступив із доповіддю про співвідношення скотарського та землеробського складників відтворювального господарства носіїв трипільської культури. Наталя Земзюліна розповіла про прадавні культури на теренах сучасної України та інноваційні підходи в їх дослідженні», — повідомляють у черкаському університеті.
 
За словами ректора Черкаського національного університету Олександра Черевка, особливе значення у навчальному закладі надається вивченню історії рідного краю.
 
Тож виш активно працює над популяризацією теми Трипілля і над дослідженням одного з найбільших первісних землеробських поселень у Європі.
 
Студенти та викладачі проводять розкопування трипільського поселення під час археологічної практики. Тож «круглий стіл» став важливою подією в контексті початку масштабної роботи.
 
Адже наразі у процесі підготовки — публічне внесення пам’яток трипільської культури до переліку об’єктів всесвіт­ньої спадщини ЮНЕСКО.