Шукайте гроші: чому в Єрусалимі закрили Храм Гробу Господнього

28.02.2018
Шукайте гроші: чому в Єрусалимі закрили Храм Гробу Господнього

Патріарх Єрусалимський Феофіл III оголошує про закриття Храму Гробу Господнього.

Головна християнська святиня — Храм Гробу Господнього в Єрусалимі — в неділю зачинив свої двері.
 
Патріарх Єрусалимський Феофіл ІІІ повідомив, що це сталося через протест церков проти змін у податковому законодавстві Ізраїлю і нового закону, який може дозволити державі вилучати землю у церкви.
 
Про закриття храму оголосили у спільній заяві представники трьох церков: католицької та греко-православної, а також Вірменської апостольської церкви. 
 
Однак прихильники законопроекту вважають, що страхи церков не обґрунтовані. Церква Гробу Господнього вважається одним iз найбільш священних у світі місць для християн.
 
Багато вірян вважають, що на місці, де вона перебуває, був похований і згодом воскрес Ісус Христос. Щорічно храм відвідують сотні тисяч прочан і туристів з усього світу.
 
Це перший випадок iз 1900 року, коли двері храму закрилися через політичні причини.
 
Протест скерований проти муніципального податку на власність церкви, яку влада Єрусалима прирівняла до комерційної нерухомості.
 
Мер Єрусалима Нір Баркат написав у своєму комюніке, що місто має намір зібрати податкову заборгованість у 650 млн. шекелів (152 млн. доларів) iз «готелів, конференц-залів i торгових точок», які належать церкві, але не виконують безпосередніх релігійних функцій.  
 
Представники церкви стверджують, що подібний захід стане перепоною для її соціальної діяльності. Профільний міністерський комітет відклав розгляд цього проекту влади Єрусалима на тиждень. 
 
Стосовно законопроекту про церковне майно, то його розробники стверджують, що його мета — захист інтересів ізраїльтян, які живуть на землях, які раніше належали церкві, але пізніше були продані приватним девелоперським компаніям. Але лідери церков побоюються, що законопроект дозволить експропріювати церковні землі.