«Золоті» заслуги: Олександр Абраменко продовжує отримувати нагороди за олімпійський тріумф

02.03.2018
«Золоті» заслуги: Олександр Абраменко продовжує отримувати нагороди за олімпійський тріумф

На своїх четвертих за ліком зимових Іграх миколаївський фристайліст Олександр Абраменко дострибнув до олімпійського «золота». (Фото НОК.)

Щедрою рукою наші державні мужі роздають подарунки єдиному українському призеру Олімпіади-2018 Олександру Абраменку.
 
Через кілька днів після виграшу миколаївським фристайлістом золотої медалі у Пхенчхані міністр молоді та спорту Ігор Жданов зробив надбанням спортивної спільноти фото оперативно виданого ним наказу про виплату обіцяних державою «золотих» призових у 125 тисяч доларів.
 
«Дякую за видатну перемогу на зимових Олімпійських іграх», — написав на своїй сторінці у «Фейсбуці» «спортивний» міністр.
 
Коли ж Абраменко повернувся з Південної Кореї, пронісши перед тим на церемонії закриття Ігор державний прапор України, Олександр разом зі старшим тренером збірної України з фристайлу Енвером Аблаєвим потрапив на офіційний прийом до Президента країни Петра Порошенка, де з його рук отримав орден «За заслуги» ІІІ ступеня та сертифікат на квартиру. Також державною нагородою відзначили й Аблаєва.
 
«Уся Україна бачила переможний стрибок Олександра Абраменка на ХХIII зимових Олімпійських іграх в Пхенчхані. Це — перемога, про яку всі мріяли, яку дуже сильно чекали», — відзначив у своєму «Твіттері» глава держави.
 
Про свою фінансову підтримку олімпійському чемпіону та головному наставнику збірної заявив і харківський бізнесмен Павло Фукс, пообіцявши їм призові в сумі 50 тисяч доларів кожному.
 
Голова НОК України Сергій Бубка таке рішення бізнесмена називає справжнім вчинком, наголошуючи, що стратегічним партнером спорту в країні все ж має бути держава.
 
«Важливо створювати умови, аби підприємці вкладали гроші в спорт. І на даному етапі їхня допомога вітчизняному спорту дуже необхідна. Але ніякий бізнесмен не замінить державу, бо, окрім неї, це нікому не потрібно», — каже Бубка.
 
До речі, відзначили олімпійського чемпіона з фристайлу й у Національному олімпійському комітеті, назвавши Абраменка найкращим спортсменом лютого в Україні.
 
При цьому звання кращого тренера місяця отримав старший тренер збірної України з фристайлу Енвер Аблаєв, який у Пхенчхані активно допомагав українському чемпіону підкорювати спортивну вершину.
 
Цікаво, що, підбиваючи спортивні підсумки останнього місяця зими, експерти НОК дещо порушили свою традицію, згідно з якою вони нагороджували званням «кращий» спортсмена та його особистого наставника.
 
До слова, в Абраменка персональним тренером є заслужений тренер України Юрій Кобельник iз Миколаєва.
 
Як наголошує новоспечений олімпійський чемпіон, саме Кобельник «вклав у нього всі свої знання, поставив йому техніку, котра дозволила в подальшому правильно стрибати».
 
Водночас в останні три роки Абраменко активно співпрацював зі старшим тренером збірної Аблаєвим, у котрого за плечима три Олімпіади у складі «синьо-жовтих», та Максимом Нескоромним, який обіймає посаду президента миколаївської федерації фристайлу. Їхній внесок у свій тріумф він називає «немалим».
 
Варто зазначити, що Україна ввійшла до п’ятірки країн з найбільшими призовими за олімпійські нагороди Пхенчхана. Абсолютним лідером у цьо­му питанні став Казахстан, керівники котрого пообіцяли своїм олімпійцям за «золото» 210 тисяч доларів.
 
Утім у Південній Кореї казахська збірна «зимовиків» змогла розжитися лише однією «бронзою», за яку фристайлістка Юлія Галишева отримає 62,5 тис. доларів.
 
Другою в рейтингу найщедріших держав стоїть Італія, троє золотих медалістів котрої отримають по 150 тисяч доларів.
 
Уряд Латвії олімпійське «золото» для своїх спортсменів оцінив 142 тисячами, хоча більше «бронзи» латвійським олімпійцям у Пхенчхані виграти не вдалося.
 
Для олімпійських чемпіонів iз Білорусі передбачена державна винагорода у розмірі 132 тисяч. Україна ж своєму чемпіону презентувала 125 тисяч доларів.