З наступного сезону віце-чемпіону України стане складніше долати кваліфікацію Суперліги

02.03.2018
Уже стало традицією, що прихід на керівний пост великого футбольного чиновника обов’язково має ознаменуватися якимсь реформаторським жестом.
 
Звісно, наважитися на щось революційне — типу тотального запровадження відео­повторів у Лізі чемпіонів — в УЄФА не поспішають, наголошуючи на необхідності подальшого проведення тестування абсолютно нової для консервативного футболу системи.
 
А от втілювати в життя, так би мовити, точкові новинки у світовому та європейському футболі зовсім не проти.
 
На тлі консерватора Йозефа Блаттера, котрий за 18 років керування Міжнародною футбольною асоціацією мало що змінив у світовому футболі, перебування Мішеля Платіні на чолі УЄФА запам’яталося низкою реформ, пов’язаних iз трансформацією Кубка УЄФА в Лігу Європи, відчутним переформатуванням кваліфікації Ліги чемпіонів та розширенням кількості учасників фінальної частини чемпіонату Європи.
 
Прийшовши на зміну Блаттеру в ФІФА, колишній підшефний Платіні — Джанні Інфантіно — вирішив і собі провести швидку поверхневу реформу, котра з 2026 року приведе до розширення кількості учасників чемпіонату світу з 32 до 46.
 
«Це допоможе розвитку та популяризації футболу», — заявив новий очільник ФІФА.
 
Планує, начебто, Інфантіно на чемпіонаті світу-2018 використати систему «рефері відеоасист», проте офіційно про своє рішення у Міжнародній футбольній асоціації ще не заявляли.
 
Також не залишилася без символічної реформи й поява біля керма Європейського футбольного союзу словенця Александера Чеферіна.
 
На конгресі УЄФА, котрий наприкінці лютого відбувся в Братиславі, шеф європейського футболу, серед іншого, оголосив про оновлення регламентів кваліфікаційних турнірів Ліги чемпіонів, через що з наступного сезону суттєво ускладниться процес потрапляння віце-чемпіона України до групової стадії Суперліги.
 
А все тому, що в УЄФА вирішили розширити квоти для представників чотирьох найсильніших клубних чемпіонатів Старого світу, й тепер від Англії, Італії, Німеччини та Іспанії до «еліт-раунду» ЛЧ напряму потраплятимуть по чотири колективи.
 
Гарантоване місце там матимуть і обидва тріумфатори єврокубків. Національні футбольні асоціації, котрі в рейтингу посідають п’яте та шосте місця (наразі це Франція та Росія), до групового раунду зможуть делегувати по дві команди.
 
Для наступних чоти­рьох країн у «табелі про ранги», де нині перебуває Україна (восьма позиція), передбачено по одній прямій перепустці.
 
Відтак на кваліфікацію залишається лише шість перепусток до еліти: чотири розігруватиметься у так званому «пулі чемпіонів», а дві  зможуть підібрати учасники «шляху нечемпіонів», на який традиційно на початку євросезону й стає український віце-чемпіон.
 
Як і раніше, шлях срібного медаліста чемпіонату України в Лізі чемпіонів розпочинатиметься з третього кваліфайн-раунду, проте щасливі квитки за підсумками відбору з наступного сезону зможуть отримати не шість, а лише два клуби.