ОБСЄ критикує ЗСУ за взяття під контроль сел в «сірій зоні» на Донбасі

02.03.2018
Моніторингова місія ОБСЄ не задоволена тим, що українські військові беруть під контроль населенні пункти у так званій «сірій зоні» на Донбасі.
 
Зокрема, перший заступник голови СММ ОБСЄ Олександр Хуг каже, що нещодавній захід бійців ЗСУ до маленького села Новоолександрівка, що було в «сірій зоні» Луганської області, перемістило позиції Збройних сил України ще ближче до лінії зіткнення.
 
«Таке переміщення, що передбачає зменшення міжпозиційної відстані, неминуче призводить до ще більшого насильства», — обурюється пан Хуг. На його думку, такі дії української армії зробили більш напруженою ситуацію в західних районах Луганщини.
 
Представник місії нагадав, що, згідно з Мінськими домовленостями, сторони не можуть просуватися вперед, а мають залишатися на своїх позиціях.
 
«За останні кілька років ми маємо низку прикладів із різних місць уздовж лінії зіткнення. Що результатом просування вперед, ближче до протиборчої сторони, є підвищений рівень тривалого та непередбачуваного насильства», — зазначив Хуг, який нещодавно повернувся з окупованого Донецька, де, очевидно, наслухався «страшилок» про ЗСУ від зрадників України та російських окупантів.
 
Загалом минулої середи ворог провів п’ять прицільних обстрілів позицій ­Збройних сил України із мінометів різних калібрів, гранатометів, зенітної установки та кулеметів. Унаслідок ворожого вогню жоден український захисник не загинув і не був поранений. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

У районі Станиці Луганської в зоні АТО на початку березня може відбутися розведення сил i засобів.
 
Як повідомляє прес-секретар представника України в ТКГ, другого Президента України Леоніда Кучми Дарка Оліфер, «за умови дотримання режиму тиші в районі н.п. Станиця Луганська 5 березня 2018 року може відбутися розведення сил i засобів, як це передбачено відповідним рамковим рішенням ТКГ».
 
Також пані Оліфер зазначає, що «в рамках робочих підгруп і на засіданні ТКГ українська сторона вимагала невідкладного відкриття КПВВ «Золоте», як це передбачено домовленостями лідерів країн Нормандської четвірки від 19 жовтня 2016 року».
 
Під час засідання ТКГ у Мінську також досягнуто згоди щодо необхідності відновлення лінії мобільного зв’язку, «ОРДО завірила в наданні гарантій безпеки для ремонтних бригад».