Помідорчик з пентхауса: людство може вирощувати на дахах 180 млн тонн продуктів

06.03.2018
Помідорчик з пентхауса: людство може вирощувати на дахах 180 млн тонн продуктів

Пальми на дахах американських хмарочосів вирощують давно. Тепер між ними почали висаджувати салати і капусту.

Чимало країн — інноваційних лідерів почали впроваджувати програми підтримки міського агрогосподарства.
 
Уряди  цільовим бюджетним фінансуванням стимулюють мешканців міст, які беруться забезпечувати себе овочами-фруктами на місці.
 
Наприклад, у США, у штаті Каліфорнія, за установку майданчиків для вирощування овочів власники нерухомості вже отримують податкові пільги.
 
Група дослідників зі США та Китаю за участі Google розробила першу у світі модель оцінки урбаністичних ферм на основі великих даних.
 
Вони підтвердили, що міські ферми не зможуть повністю забезпечити населення їжею.
 
Попри це в агропідприємств, створених у межах міста, є маса корисних для суспільства переваг.
 
Наприклад, вони здатні заощадити протягом року мільярди кіловат електроенергії і значно поліпшити екологію.
 
Для збору відомостей дослідники використали платформу Earth Engine, демографічні та метеорологічні дані.
 
За інформацією Higtech.fm, при повномасштабному впровадженні міської агрокультури по всьому світу щорічно цілком реально виробляти до 180 мільйонів тонн продуктів.
 
Це означає, що міські посадки можуть забезпечити близько 10 відсотків вироблених у світі бобових, коренеплодів та овочевих культур.
 
Прогодувати все населення планети міським господарствам, звісно, не під силу, але вони принаймні здатні суттєво поповнювати запаси продуктів, економлячи ще й на їх доставці.
 
Міжнародні експерти за посередництва уніфікованих інтернет-ресурсів також вивчили, як сільськогосподарські угіддя впливають на накопичення й розлив стічних вод, азотфіксації і споживання електроенергії.
 
Аналіз засвідчив: вплив агроурбанізації на всі ці чинники може принести людству вигоду в 160 мільярдів доларів  на рік.
 
Особливо позитивно розвиток цієї галузі позначиться на економії електроенергії: створення міських грядок допоможе заощадити до 15 мільярдів кіловат-годин на рік.
 
Цей показник перекриває 50 відсотків електроенергії, виробленої сукупно сонячними панелями США. Як пояснюють вчені, економію електро­енергії в першу чергу забезпечує додаткове утеплення будинків завдяки розташуванню ґрунту на даху.