У Києві представили перший міжнародний кінопроект про війну в Україні

06.03.2018
У Києві представили перший міжнародний кінопроект про війну в Україні

Головний герой Рокас — Мантас Янчаускас.

Копродукційна стрічка Шарунаса Бартаса «Іній» кілька разів змінювала дату виходу в український прокат, поміняла дистриб’ютора, вийшла обмеженим прокатом минулого року (щоб мати право подаватися на премію «Золота Дзиґа») і нарешті з’явилася на широких екранах 1 березня.
 
Перед тим фільм у київському кінотеатрі «Жовтень» представила творча група разом із трьома послами: Литви, Польщі і Франції (до речі, усі говорили українською мовою). Бо «Іній»  — перший міжнародний кінопроект про війну в Україні. 
 
Світова прем’єра драми «Іній»  литовського режисера Шарунаса Бартаса відбулася  на Каннському фестивалі у травні 2017 року.
 
Кіномани могли подивитися «Іній» і на Одеському міжнародному кінофестивалі  у липні минулого року.
 
В Україні  стрічка буде демонструватися спочатку на 25  екранах, а потім приєднаються ще 10, загалом прокат заплановано  до середини квітня.
 
У Литві стрічка вийшла у прокат ще 15 серпня минулого року. Прокат у Польщі розпочався два тижні тому, а  у Франції фільм з’явиться на екранах 22 березня.
 
Над «Інеєм» працювали п’ять компаній-виробників: Studija Kine­ma (Литва), «ІнсайтМедіа» і Tato Film (Україна), КіnоЕlektron (Франція) та Donten & Lacroix Films (Польща) за підтримки Литовського кіноцентру, Польського кіноінституту, телеканалу ARTE (Франція) та Державного агентства України з питань кіно.
 
В Україні знято відсотків 80 фільму: у Києві, Дніпрі та на лінії фронту. Крім того, в «Інеї» знялися справжні українські військові. 
 
Ключове питання у прокаті фільмів такого плану — такі стрічки не для широкої аудиторії, каже директорка дистриб’юторської компанії «Жовтень-прокат» Людмила Горделадзе.
 
За сюжетом стрічки, молодий литовець Рокас погодився на певного роду авантюру — перевозити гуманітарний вантаж із Литви до України, за компанію взявши в  автоподорож свою дівчину Інгу.
 
На початку, ввівши в інтернет-пошуковик «Майдан-2014», головний герой побачив під звуки «Пливе кача» документальну хроніку ночей і днів, коли палали шини, працювали водомети, гинули люди біля стадіону «Динамо» у Києві… 
 
Крупні плани, неспішні малослівні розмови,  довгі пошуки дороги і рефлексії тих, хто неначе займається волонтерством, навіть любовні інтриги — у якийсь момент у нетерплячих глядачів виривають з вуст питання: «І це про АТО фільм?».  
 
Така тривала перша частина фільму змушує думати про те, що,  мабуть, це спеціальний задум показати, яка насправді дуже довга дорога європейців до розуміння, що насправді відбувається в Україні. 
 
«Я знав, що тут війна, але не знав, що тут небезпечно», — по суті абсурдну фразу каже Рокас. Бо війна не може бути безпечною.
 
Крім дебютантів Мантаса Янчаускаса та Лії Макнавічюте, котрі виконали головні ролі, у стрічці знялися кінозірки — Анджей Хира та Ванесса Параді.
 
Творці фільму після Києва поїхали представляти стрічку в інші українські міста. Уже побували у Тернополі й Луцьку.  6 березня в Івано-Франківську, 10-го — у Львові  зустрічатимуться з глядачами  продюсер компанії «Татофільм» Андрій Ящишин, полковник ЗСУ Микола Цибулько та підполковник ЗСУ Олексій Мазепа.
 
На прес-конференції у Києві режисер Шарунас Бартас зізнався: тема російсько-українського конфлікту настільки хвилює його, що, можливо, він ще звертатиметься до неї у наступних роботах.
 
Продюсерка фільму Юрга Дікчувене висловила сподівання, що ще матиме нагоду працювати з українськими компаніями над створенням кіно.