На Луганщині зірвали перемир’я бойовики

06.03.2018
На Луганщині зірвали перемир’я бойовики

Підрозділи ЗСУ дотримуються тиші.

 Очікуване перемир’я, старт якому було погоджено в Мінську опівночі 5 березня, вже традиційно зірвали бойовики ОРДЛО та російські окупанти Донбасу. Як повідомляє штаб АТО, тиша протрималася не більше години.
 
Російсько-окупаційні війська фактично відразу ж зірвали оголошене напередодні перемир’я. Вже о першій годині ночі ворог порушив домовленості Тристоронньої контактної групи про цілковиту прихильність до всеосяжного, сталого та безстрокового припинення вогню», — йдеться у повідомленні штабу.
 
Зокрема, на Луганщині, в районі населеного пункту Щастя ворог півтори години вів вогонь у бік наших позицій із 82-мм мінометів, автоматичних станкових гранатометів і стрілецької зброї. Крім того, на світанку міномети калібру 82-мм ворог застосував по захисниках Троїцького.
 
 У штабі наголосили, що підрозділи сил АТО вогонь у відповідь не відкривали, повністю дотримуючись умов перемир’я. І додають, що в разі загрози життю та здоров’ю цивільного населення, особового складу підрозділів ЗСУ, здійснення інших провокаційних дій бойовиками окупаційної адміністрації Російської Федерації захисники України готові негайно адекватно реагувати у відповідь. 
 
 Як додає речник Міноборони України з питань АТО Дмитро Гуцуляк, унаслідок  ворожих обстрілів після оголошеного опівночі перемир’я ніхто з українських воїнів не постраждав i не був поранений.
 
 При цьому через обстріли так і не відбулося заплановане на понеділок, 5 березня, розведення сил і засобів у районі Станиці Луганської. 
 За даними вітчизняної розвідки, найближчим часом на території Луганської та Донецької областей можливі збройні провокації з боку бойовиків як проти підрозділів ЗСУ, так і проти цивільного населення. 
 
«Вони збираються вдатися до вже неодноразово випробуваної ними підступної тактики, коли, обстрілюючи позиції ЗСУ, одночасно вестимуть вогонь у бік непідконтрольних Україні населених пунктів», — заявляють у штабі. 
 
 До вогневих провокацій планують залучити підконтрольні сепаратистам інформресурси, а також знімальну групу телеканалу «Росія-24», яка вже прибула на окуповані території.
 
«Такими діями окупанти намагатимуться створити умови для обвинувачення сил АТО в нібито обстрілах не підконтрольних українській владі прифронтових населених пунктів», — заявили у прес-центрі штабу. 
 

А ТИМ ЧАСОМ... 

Спецпредставник Державного департаменту США у справах України Курт Волкер заявив, що створені Росією окупаційні утворення «ДНР» і «ЛНР» на Донбасі мають бути ліквідовані, бо не відповідають Конституції України, до того ж створені Росією для того, щоб допомогти замаскувати роль РФ і зміцнити конфлікт.
 
Під час панельної дискусії в аналітичному центрі Hudson Institute спецпредставник США додав: «Не існує місця для них в українському конституційному ладі. Мінські угоди спрямовані на відновлення суверенітету та територіальної цілісності України, і ці утворення повинні зникнути».
 
У Росії обурилися цими словами Волкера. Голова комісії Ради Федерації з інформаційної політики Олексій Пушков заявив, що утворення «ЛНР» і «ДНР» на сході України є «частиною Мінських угод, без згоди яких ніяких миротворців на Донбасі не буде», а перспектива місії Волкера знижується до нуля.