Під Маріуполем бойовик цілив з АК-74 у спостерігачів ОБСЄ

07.03.2018
Під Маріуполем бойовик цілив з АК-74 у спостерігачів ОБСЄ

Бойовики ОРДЛО проігнорували домовленості в Мінську про режим тиші з 5 березня і дві доби поспіль обстрілюють позиції ЗСУ в звичному режимі. Зокрема, минулого понеділка зафіксовано три ворожi обстріли у другій половині дня, якщо не рахувати нічний вогонь напередодні. 
 
«Друга половина минулого понеділка, починаючи з 16.00, у районі проведення АТО пройшла без порушень режиму припинення вогню — вздовж усієї лінії розмежування сторін не зафіксовано жодного обстрілу. Натомість, до того російсько-окупаційні угруповання тричi порушували перемир’я», — йдеться у повідомленні штабу АТО.
 
Так, на луганському напрямку окупанти застосували міномети калібру 82-мм, гранатомети та стрілецьку зброю неподалік Щастя. З 82-мм мінометів і великокаліберних кулеметів противник вів вогонь поблизу селища Троїцьке. Тоді як на донецькому напрямку ворог обстріляв захисників Новотроїцького з ручних протитанкових гранатометів і стрілецької зброї. Внаслідок ворожого вогню поранено одного захисника України.
 
Подібні обстріли були характерними для лінії розмежування до оголошеного чергового перемир’я, яке бойовики зірвали. За даними місії ОБСЄ, за період iз 19:30 2 березня до 19:30 4 березня спостерігачi зафіксували 206 вибухів, що навіть більше, ніж у попередні дні.
 
При цьому ж самих спостерігачів під час патрулювання брав на приціл бойовик на неконтрольованій території Донбасу. І це сталося саме того дня, коли сторони мали б дотримуватися перемир’я, тобто минулого понеділка! 
 
«5 березня о 12:55, коли патруль СММ, що складався з шести членів і двох бронемашин, прямував із заходу на схід до Козацького (непідконтрольний уряду населений пункт за 36 км на північний схід від Маріуполя), вони побачили чоловіка в одязі військового типу, озброєного штурмовою гвинтівкою АК-74, який стояв на контрольно-пропускному пункті на східному краю села. СММ ОБСЄ бачила, як той цілився зi штурмової гвинтівки просто в перший автомобіль місії, що стояв приблизно за 120 м на захід від КПП», — iдеться у звіті.
 
Спостерігачі зупинилися, а водій авто попросив невідомого опустити зброю й покликати свого керівника, але той вилаявся і сказав російською: «Їдьте негайно, якщо ви наблизитеся, я стрілятиму».
При цьому, як заявляють в ОБСЄ, він продовжував цілитися в автомобіль спостерігачів. Патруль поїхав і повернувся до своєї бази в Маріуполі. 
 

ДО РЕЧІ

МЗС Німеччини назвало важливим сигналом згоду сторін конфлікту на Донбасі на відновлення перемир’я і очікує тепер конкретних кроків на цьому шляху. Дипломати ФРН наголошують, що мешканцям уражених регіонів особливо потрібне завершення насильства і стійке перемир’я.
 
«Тепер має значення те, щоб перемир’я було дотримане й підкріплене конкретними кроками. Це включає в себе відведення важкої зброї, військ i розмінування», — заявили в МЗС Німеччини. І традиційно закликали всі сторони дотримуватися домовленості та вжити подальших заходів для виконання Мінських угод.