Знову «Синій кит»: на Одещині знайшли повішеним 11-річного хлопчика

13.03.2018
Учня п’ятого класу села Шевченкове Кілійського району Одеської області знайшли повішеним у сараї 8 березня.
 
Друзі 11-річного хлопчика розповіли, що останнім часом він ходив сумний та захоплювався суїцидальної грою «Синій кит».
 
Розповідають, фатального дня у відповідь на привітання зі святом вислухав від мами чергову порцію моралі про недбале ставлення до одягу. (І це могло підштовхнути школяра до думки про зведення рахунків із життям).
 
«Із розмов з однолітками загиблого хлопчика я дізнався, що той отримував завдання від кураторів гри «Синій кит» та навіть хвалився, що досяг уже високого рівня, — розповів голова Кілійської районної ради Павло Бойченко. — Інших причин для зведення рахунків із життям у 11-річного Володимира не було: він добре вчився в школі та мав позитивну характеристику».
 
Інформацію про доведення дитини до самогубства зараз перевіряють правоохоронні органи. У разі виявлення справжніх винуватців смерті школяра їм загрожує термін до семи років позбавлення волі.
 
Відзначимо, що, незважаючи на діючу заборону на території України для соціальної мережі «Вконтакті», діти часто знаходять можливості для нелегального відвідування сайта.
 
Адже, як відомо, все, що під забороною, лише сильніше притягує неповнолітніх. А небезпечна віртуальна гра «Синій кит» успішно трансформувалася в подібні групи, але вже під іншими назвами на кшталт «Фея вогню».
 
Відомо, що тижнем раніше на Хмельниччині також наклала на себе руки через повішання 12-річна Анастасія К. Дівчинка навчалася у школі на «відмінно» та, за попередньою версією слідства, не мала мотивів для самогубства.
 
Буквально за годину до смерті вона почала активно цікавитися в соціальних мережах, як зробити зашморг та безболісно піти з життя.
 
Нагадаємо, поширення гри «Синій кит» почалося в Росії наприкінці 2015 року, і поступово ця гра розповсюдилася серед інтернет-користувачів України, Казахстану, Киргизстану, Білорусі та країн Балтії. Куратори цієї та подібних до неї смертельно небезпечних ігор заманюють у свої тенета дітей.
 
Співробітники правоохоронних органів закликають усіх батьків неповнолітніх школярів уважно перевіряти їхнi мобільні телефони. У разі виявлення підозрілих повідомлень потрібно звертатися до поліції. Варто проводити довірливі профілактичні бесіди про небезпеку подібних «ігор» зі своєю дитиною.