Українські спортсмени продовжують збирати нагороди на зимовій Паралімпіаді в Пхенчхані

14.03.2018
Українські спортсмени продовжують збирати нагороди на зимовій Паралімпіаді в Пхенчхані

18-річний Тарас Рудь — наймолодший у складі української команди чемпіон зимової Паралімпіади. (Фото з «Фейсбука».)

Західний реабілітаційно-спортивний центр Національного комітету спорту людей з інвалідністю України, створений у 2006 році в селі Яворів Турківського району на Львівщині, став тим місцем, яке сміливо можна називати фабрикою чемпіонів зимової Паралімпіади.
 
Лижна траса, біатлонний стадіон, гірськолижна дорога — всі існуючі потуги цього Центру дозволяють українським паралімпійцям підкорювати найвищі рубежі на своїх Іграх у Пхенчхані (за їх відсутності 6-11 березня тут пройшов чемпіонат України з біатлону серед юніорів).
 
При цьому окремим нашим спортсменам удається сходити на п’єдестал одразу в двох змагальних дисциплінах — лижних перегонах та біатлоні.
 
Зокрема, чемпіон Пхенхчана-2018 у лижних гонках Ігор Рептюх доповнив свою медальну колекцію й двома біатлонними нагородами, зібравши таким чином повний медальний комплект зимової Паралімпіади-2018.
 
Загалом, не минає й дня, аби з Південної Кореї не надходила звістка про здобуття вітчизняними спортсменами-паралімпійцями медалей.
 
Чи не першим, хто інформує українську спільноту про тріумфи «синьо-жовтих», є президент Національного комітету спорту людей з інвалідністю України Валерій Сушкевич, який безпосередньо на змагальній трасі слідкує за успіхами наших лижників та біатлоністів
 
. У четвертий змагальний день у Пхенчхані на своїй сторінці у «Фейсбуці» Валерій Михайлович написав: «Маємо рекордну кількість медалей у цей день — шість: дві золоті, дві срібні та дві бронзові».
 
Особливу увагу Сушкевич приділив перемозі Тараса Рудя в біатлонній гонці на 12,5 км (сидячи), охарактеризувавши його, як «перший в історії України чемпіон зимових Паралімпійських ігор у 18 років».
 
Власне, наймолодший у складі синьо-жовтої команди атлет, не припустившись в умовах поривчастого вітру жодного промаху, приніс їй четверте «золото» в Пхенчхані.
 
Володаркою п’ятої паралімпійської золотої нагороди у складі української збірної стала Оксана Шишкова, котра виграла 10-кілометрові біатлонні перегони серед спортсменів iз порушенням зору.
 
Хороший шанс зійти на найвищу сходинку п’єдесталу мав і Олександр Казик, проте два промахи на заключному вогневому рубежі відкинули його на підсумкове друге місце в гонці на 12,5 км в категорії атлетів iз вадами зору.
 
«Бронза» у цій дисципліні дісталася також вітчизняному біатлоністу — у відчайдушній боротьбі Юрій Уткін на 0,4 секунди випередив свого більш іменитого співвітчизника, шестиразового чемпіона Паралімпійських ігор Віталія Лук’яненка.
 
У цілому, в шести біатлонних гонках, які відбулися в четвертий змагальний день у Пхенчхані, наші паралімпійці взяли шість медалей, серед яких уже згадане «срібло» Рептюха (12,5 км — для атлетів iз вадами опорно-рухового апарату) та «бронза» в аналогічній категорії Людмили Ляшенко на дистанції 10 км.
 
Відзначимо, що для української спортсменки це вже третя аналогічна нагорода Пхенчхана-2018.
 
Загалом же, після четвертого змагального дня у своєму активі українська паралімпійська збірна має 15 відзнак (5 золотих, 4 срібні та 6 бронзових), посідаючи в медальному заліку третю позицію.
 
Попереду «синьо-жовтих» команда «нейтральних паралімпійських атлетів» iз Росії (5-5-3) та збірна США (6-6-5).