Перечепилися через зарплати: Рада провалила законопроекти про Державне бюро розслідувань

14.03.2018
Перечепилися через зарплати: Рада провалила законопроекти про Державне бюро розслідувань

Більшість рішень учора парламентом не були проголосовані. (Фото з сайта kontrakty.ua.)

Відкриваючи учорашнє засідання Верховної Ради, спікер Андрій Парубій повідомив, що вже у четвер поставить на розгляд парламенту питання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Євгена Бакуліна.
 
«Члени профільного комітету визнали подання Генерального прокурора щодо надання згоди парламенту на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Бакуліна Євгена Миколайовича, члена депутатської фракції «Опозиційний блок» — законним, достатнім і обґрунтованим», — зазначив Парубій.
 
Нагадаємо, 16 лютого Генпрокурор Юрій Луценко звернувся до ВР iз проханням позбавити депутатського імунітету Євгена Бакуліна.
 
Останнього підозрюють у причетності до фінансової махінації із закупівлею посадовими особами Міністерства енергетики, «Нафтогазу України» та «Чорноморнафтогазу» в 2011 році бурових установок за завищеною ціною, в результаті чого було вкрадено близько 144 млн. доларів.
 
Генпрокуратура має свідчення, що 25 млн. доларів були перераховані на рахунок компанії, підконтрольной доньці Бакуліна Світлані.
 
«Якщо народний депутат Бакулін не винен у вчиненні інкримінованих йому злочинів — нехай доводить свою правоту, як і решта громадян, у суді. Я переконаний, що ми, як завжди, будемо згуртовані навколо головного принципу, що закон один для всіх!» — наголосив Голова ВР.
 
Подальша робота парламенту була зосереджена довкола законопроекту про внесення змін до Закону України «Про реабілітацію інвалідів України» та трьох законопроектів про Державне бюро розслідувань.
 
Проте розслаблені довгими святковими «канікулами» депутати ніяк не хотіли включатися в роботу. Спікер усе намагався загнати депутатів до зали, але втримати законотворців у своїх кріслах було непросто.
 
Зрештою, зміни до Закону «Про реабілітацію інвалідів України» таки були ухвалені (вони передбачають, що учасникам АТО, які мають ампутацію кінцівок, даватимуть групу інвалідності не нижче другої).
 
А от три законопроекти про Державне бюро розслідувань так і не знайшли депутатської підтримки. Навіть суто технічний проект нардепа Миколи Паламарчука під номером 5395.
 
У цьому проекті закону було передбачено зарплати для співробітників бюро в розмірі 360 тисяч гривень. І це — чи не основна перепона, за яку перечепилося голосування за Бюро.
 
Народний депутат Олег Ляшко наголосив на неприпустимості встановлення таких посадових окладів у країні, де вчителі та лікарі отримують у десятки разів менше, а молодь змушена виїздити на заробітки за кордон.
 
Не допомогло навіть уточнення від Андрія Парубія, що пункт про зарплати вилучено з законопроекту.
 
Переголосування не були результативними, тож усі три документи відправлені на доопрацювання в комітет.
 
Уже в кулуарах парламенту народний депутат Ірина Луценко поділилася сподіваннями, що «всі три законопроекти будуть у скороченій процедурі доопрацьовані, а потім проголосовані в парламенті».
 
Після перерви депутати взялися за інші питання силового блоку — зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів. Проте й вони не зібрали необхідної кількості голосів.