Підозрюваний у вбивстві жінки-конвоїра одеського СІЗО: Її замовили

14.03.2018
У Малинівському суді Одеси 12 березня розглядали питання щодо продовження запобіжного заходу для підозрюваного у вбивстві співробітниці Одеського СІЗО Олени Порошенко.
 
Суд продовжив для Василя Чемеріза термін утримання під вартою ще на 60 днів, до 12 травня. Розгляд справи по суті розпочнеться 25 квітня.
 
Кримінальну справу відкрито відразу за двома статтями: «Замовне вбивство» та «Халатність працівників пенітенціарного закладу».
 
За словами 39-річного підозрюваного, істинним мотивом розправи з робітницею СІЗО стала... помста арештантів та бажання змістити з посади директора пенітенціарного закладу.
 
У якості виконавця вбивства був обраний Василь Чемеріз, знову ж, за словами підозрюваного, який мав право вільного виходу з колонії, працював на території господарської частини Одеського слідчого ізолятора №21 та особисто був знайомий з 34-річною Оленою Порошенко. 
 
Нічого не підозрюючи, жінка спокійно пішла на зустріч і була жорстоко вбита. Сталося це 17 серпня минулого року.  Слідство у цій справі тривало більше півроку, але тільки зараз Василь Чемеріз, за його словами, вирішив розповісти правду.
 
— Накази я отримував по телефону, а дозвіл жити поза стінами ізолятора мені допомогли отримати замовники злочину, — заявив у суді виконавець замовного вбивства Василь Чемеріз. — Умови життя у СІЗО були нестерпними, тому ув’язнені домагалися звільнення керівництва.
 
Прізвищ замовників злочину арештант, який до цього вбивства відсидів чотирнадцять років так само за вбивство, так і не назвав. Утім, слова про погані умови життя в’язнів відповідають дійсності.
 
На території в’язниці, розрахованої на 1200 арештантів, проживало понад 1400 чоловік, а у бараках не було місця навіть для тумбочки.
 
До приходу нового директора СІЗО ув’язнені платили зі своєї кишені за можливість встановити бойлер або телевізор, проте зі зміною керівництва все це поставили під заборону.
 
Олена Порошенко стала жертвою обставин, адже ніяк не могла вплинути на ситуацію.
 
— У цьому СІЗО на деяких мобільних постах чергові просто були відсутні, — заявив прокурор Одеської області Олег Жученко. — У персоналу було недбале ставлення до виконання своїх обов’язків, що й призвело до трагедії.
 
Співробітники виправної установи виправдовуються, що конвоїрів було занадто мало, щоб тримати ситуацію під контролем, а ув’язнені часто пересувалися по території СІЗО без супроводу.
 
Особовий склад виправного закладу раніше налічував 250 чоловік, при цьому недокомплект співробітників складає 35%. Чоловіки відмовляються йти на службу, де платять копійки. А після жорстокого вбивства Олени Порошенко стали звільнятися і жінки.
 
У прокуратурі Одеської області заявили, що перевірка в ізоляторі, проведена влітку 2017 року спільно з представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в регіоні Анатолієм Пазичуком, дозволила виявити факти нелюдського поводження з ув’язненими.
 
Зібрані дані стали підставою для проведення розслідування за статтею 365 КК України («Перевищення влади або службових повноважень»).