В авіакатастрофі у Непалі загинули 49 осіб, ще 22 постраждали

14.03.2018
У понеділок поблизу аеропорту Катманду «Трибхуван» під час посадки розбився пасажирський літак, на борту якого перебувала 71 особа: 67 пасажирів та чотири члени екіпажу.
 
Представник армії Непалу повідомив відразу після катастрофи про понад 50 загиблих, але вчора було подано уточнені дані: 49 загиблих, а 22 особи рятувальники витягли з-під обгорілих уламків літака пораненими, повідомляє Бі-Бі-Сі. Деякі з них перебувають у критичному стані.
 
Турбореактивний літак Bombardier Dash 8 Q400 канадського виробництва, який належав авіакомпанії з Бангладеш US-Bangla,  виконував рейс BS211 зі столиці Бангладеш Дакки.
 
Він не дотягнув до смуги аеропорту в Катманду і впав на футбольне поле, на якому на той момент, на щастя, нікого не було.
 
З 67 пасажирів літака 33 були громадянами Непалу, 32 — iз Бангладеш, та по одному — з Китаю i Мальдівських островів. Літак після падіння охопило полум’я. 
 
«Літак отримав дозвіл на посадку з південної сторони злітно-посадкової смуги, але приземлявся з півночі», — заявив виданню «Катманду Пост» генеральний директор управління цивільної авіації Непалу Санджив Гаутам. «Ми ще маємо з’ясувати причину незвичайної посадки», — зазначив він.
 
Один із тих, хто вижив, непальський турагент Басанта Бохора, розповів зі свого лікарняного ліжка про обставини падіння літака.
 
За його словами, з літаком почали відбуватися дивні речі незадовго до посадки в Катманду.
 
«Раптом літак сильно затрусився, і після цього стався гучний удар», — цитує його «Катманду Пост». — Я сидів біля вікна і зміг вистрибнути».
Прем’єр-міністр Непалу Кхадга Шарма Олі висловив свої співчуття родичам загиблих та пообіцяв негайне розслідування. 
 
Аеропорт Катманду тимчасово зачинений на час слідства. Надалі залишаються неідентифікованими тіла 10 пасажирів.
 
У вівторок слідчі знайшли «чорну скриньку» літака — реєстратор параметрів польоту. Тепер її вивчають, повідомив генеральний менеджер аеропорту Радж Кумар Четрі.
 
Понеділкова авіакатастрофа в Катманду є найбільшою з 1992 року, коли в цьому ж аеропорту розбився пакистанський пасажирський літак і загинули 167 осіб.