Виснажені та задоволені: українські паралімпійці у Пхенчхані повторили свій «золотий рекорд»

20.03.2018
Виснажені та задоволені: українські паралімпійці у Пхенчхані повторили свій «золотий рекорд»

Валерій Сушкевич з українськими чемпіонами Паралімпіади-2018. (з сайта paralympic.org.ua)

Іще до екватору зимової Паралімпіади-2018 збірна України здобула левову частку своїх нагород, поклавши за чотири дні до своєї скарбнички 15 медалей, п’ять iз яких мали золотий відблиск.
 
І хоча на фініші форуму українська збірна дещо збавила медальні оберти, в підсумку  в Пхенчхані вона повторила рекорд 2006 року за кількістю золотих нагород.
 
Тоді, на Іграх у Турині, вітчизняні паралімпійці сім разів піднімалися на найвищу сходинку п’єдесталу. 
 
Цілком солідно виглядає й загальний доробок нашої команди, зібраний у Південній Кореї. ХІІ зимові Паралімпійські ігри вітчизняні спортсмени з інвалідністю завершили з 22 медалями.
 
Кращими ж за цим показником для нашої команди були лише змагання в Турині-2006 та Сочі-2014, де «синьо-жовті» отримали по 25 нагород.
 
Вирушаючи на Корейський півострів, голова Паралімпійського комітету України Валерій Сушкевич пообіцяв, що в Пхенчхані наші паралімпійці виступлять на рівні попередніх турнірів.
 
І хоча підсумкове шосте місце в загальному медальному заліку, на перший погляд, виглядає скромніше, ніж третє — в Турині, четверте — в Сочі чи п’яте — у Ванкувері-2010, розуміння, що всі нагороди Пхенчхана здобуті представниками тільки двох (із шести наявних у програмі Паралімпіади-2018) дисциплін, достойне поваги та визнання.
 
При цьому варто нагадати, що в Південній Кореї окремі наші паралімпійці, як-то Ігор Рептюх, змагалися одразу на два фронти, здобуваючи медалі в лижних гонках та біатлоні. 
 
На подвійному полі боровся й найстарший у складі української збірної паралімпієць Віталій Лук’яненко, котрий на своїх шостих за ліком Іграх здобув два золота в змаганнях біатлоністів.
 
Активно на благо команди попрацювали й дебютанти Паралімпійських ігор: Олександр Казік виграв два «срібла», а Тарас Радь у свої 18 років став наймолодшим у складі «синьо-жовтих» чемпіоном зимової Паралімпіади, за що згодом і отримав право нести український прапор на церемонії закриття ПІ-2018.
 
Відтак не дивно, що під кінець змагального марафону, як відзначив Валерій Сушкевич, частина наших паралімпійців перебувала у виснаженому стані.
 
Утім без чемпіонського акорду на фініші Ігор у виконанні української команди не обійшлося.
 
Юлія Батенкова-Бауман, Оксана Шишкова, Людмила Дяченко та Юрій Уткін виграли «золото» в змішаній лижній естафеті.
 
Зауважимо, що учасниця цієї золотої «естафети» Оксана Шишкова стала найтитулованішою в складі збірної України мультимедалісткою Паралімпіади-2018, здобувши два «золота», три «срібла» та одну «бронзу».
 
Проте не варто забувати, що тріумф наших паралімпійців був би неможливий без допомоги так званих «гайдів» — спортсменів, які ведуть по трасі спортсменів з порушеннями зору.