Ліна Костенко відсвяткувала 88-річчя

20.03.2018
Ліна Костенко відсвяткувала 88-річчя

Ліна Костенко не любить гучних святкувань.

Легендарна письменниця Ліна Костенко 19 березня відсвяткувала 88-му річницю з дня народження у понеділок. Її називають символом покоління «бунту опору», совісті та душі України.
 
У радянські часи вона була в колі дисидентів. У 1963 році зняли з друку книжку віршів Ліни Костенко «Зоряний інтеґрал», а книжку «Княжа гора» зняли з верстки. У 1968 році поетка написала лист на захист В’ячеслава Чорновола у відповідь на наклеп на нього в газеті «Літературна Україна». Після цього ім’я Ліни Костенко в радянській пресі довгі роки не згадували. 
 
У 1987 році Ліна Костенко видала роман у віршах «Маруся Чурай», за який була удостоєна Шевченківської премії. У 2010-му, після фактично двадцятирічної перерви, письменниця презентувала прозову книжку «Записки українського самашедшего».
 
Ліна Костенко народилася на Київщині, у Ржищеві, у родині вчителів. За першою освітою — педагог. Другу вищу здобувала у Московському літературному інституті. «Адресовані людям вірші — найщиріший у світі лист», — вважає Ліна Василівна. Напевно, тому уникає світських тусовок. Вона навіть відмовилася від звання Героя України — «політичної біжутерії не ношу».