В ЄС високо оцінили співпрацю з Нацполіцією у сфері боротьби з оргзлочинністю

20.03.2018
До національної поліції в пересічних українців чимало запитань і претензій, проте заради об’єктивності не слід забувати й про здобутки правоохоронців.
 
Зокрема, днями консультативна місія ЄС дала високу оцінку співпраці з Нацполіцією у сфері боротьби з оргзлочинністю — про це під час робочої зустрічі з першим заступником керівника Нацполіції України В’ячеславом Аброськіним повідомив радник із питань кримінальних розслідувань організованої злочинності Консультативної місії Європейського Союзу (КМЄС) Паулюс Клікунас. Учасники робочої зустрічі обговорили основні напрями роботи новоствореного Департаменту стратегічних розробок, чиїм завданням стане протидія організованій злочинності. 
 
У свою чергу пан Аброськін повідомив про припинення поліцією з початку року діяльності 60 ОЗУ і розповів, що основним завданням нового Департаменту стратегічних розробок Нацполіції України, становлення якого відбувається за підтримки Посольства США в Україні та Консультативної місії Європейського Союзу, є протидія діяльності організованих злочинних угруповань i злочинних організацій, що становлять найбільшу суспільну небезпеку.
 
«Наразі триває відбір на посаду керівника департаменту та його заступника. Конкурс проводять за підтримки КМЄС і Посольства США в Україні, і ця підтримка є дуже важливою для нас», — відзначив генерал.
 
Під час зустрічі сторони також порушили питання розробки методології протидії організованій злочинності.
 
Паулюс Клікунас запевнив, що КМЄС спільно з американськими партнерами готові консультувати й надавати всю посильну підтримку для створення цієї методології, виходячи з досвіду країн-членів Європейського Союзу.
 
«Є близько двадцяти критеріїв — члени ОЗУ, обіг грошей, озброєність, цілеспрямованість тощо, з цієї методології зроблено опитувальники, їх надсилали до багатьох країн. Відтак надалi це значно спрощувало збір і об’єднання всієї інформації, що дозволяло проводити аналіз середовища, в якому діють організовані злочинні угруповання, а також визначати, який вплив такі формування мають на політику, економіку тощо», — пояснив пан Клікунас.