Кінець АТО: що змінюється із запровадженням Операції об’єднаних сил

20.03.2018
Президент України під час візиту на Донбас оголосив про зміни в АТО. Відтепер події на Донбасі називатимуть Операцією об’єднаних сил.
 
До ухвалення закону про «реінтеграцію Донбасу» АТО координувала СБУ. Замість керівника штабу АТО призначено армійського командувача об’єднаних сил. Ним став генерал-лейтенант Сергій Наєв. 
 
Генерал Наєв був заступником начальника Генерального штабу з 7 березня, до того проходив службу першим заступником командувача Сухопутних військ ЗСУ, був командувачем військами Оперативного командування «Схід» i керівником сектора «Б» за часів боїв за Донецький аеропорт.
 
Є в його біографії й темні плями. Зокрема, за інформацією журналіста «Радіо «Свобода» Левка Стека, брат Наєва живе в окупованому Криму та працює в держустановах Росії, при цьому робить Сергієві коштовні подарунки у вигляді значних сум.
 
«Докладу максимальних зусиль для виконання визначених вами завдань. Усе буде виконано», — пообіцяв Наєв.
 
Відтепер він керуватиме діями всіх силових відомств у зоні бойових дій, у тому числі МВС, Нацгвардії та Держприкордонслужби.
 
До його рук переходить безпосереднє керівництво всіма процесами в зоні бойових дій. А Генштаб надалі здійснюватиме лише загальне керівництво ООС.
 
За вихідні бойовики тричі відкривали вогонь по українських позиціях. На Донецькому напрямку 18 березня ворог застосував гранатомети неподалік населеного пункту Опитне, 19 березня агресор здійснив два обстріли біля Авдіївки. На Луганському напрямку зберігалася тиша.
 
Унаслідок ворожого вогню один український захисник отримав бойову травму. Його доставили до лікувального закладу.