Кіно і Надя: головне про зняття недоторканності і затримання Савченко

23.03.2018
Кіно і Надя: головне про зняття недоторканності і затримання Савченко

Панічний страх, який останнім часом сіяла серед своїх колег народний депутат Надія Савченко — чого варті обговорювані подробиці кривавого теракту чи розмови про те, що вона прийшла до парламенту з пістолетом та бойовими гранатами і її ледь не під руки вивели з залу, зіграв проти неї.

 

Тож голосування трьох подань Генпрокуратури: про зняття з неї депутатської недоторканності, а також на її затримання та арешт отримали несподівано високу підтримку.

 

За це проголосували відповідно, 291, 277 та 268 депутатів.

 

Цікаво, що, коли півроку тому в цьому ж залі ламалися списи навколо притягнення до відповідальності Михайла Добкіна, ці цифри були меншими — 288, 250 та 242 депутати.

 

Схоже, Надія сподівалася на інший результат. Але, як сказав нещодавно політолог Володимир Фесенко, до війни їй не звикати, це — її стихія. І це — лише початок.

«Я хотіла налякати вас»

Якщо Надія Савченко і справді хотіла підірвати український парламент ізсередини, то вчора на засіданні профільного комітету їй це вдалося.
 
Бо багато речей, які вона озвучила в ході свого, як вона назвала «останнього слова», часто можна було почути раніше в кулуарах та не для запису.
 
Однак так просто і відкрито ці речі на камеру прозвучали вперше: і про якість парламенту, і про політичні оборудки, які відбуваються в його стінах, і про страх депутатів за власну безпеку.
 
І в своїй ролі обвинувача влади Надія Савченко була напрочуд переконливою.
 
Днями хтось з експертів, аналізуючи поведінку Савченко, зазначив, що, перебуваючи в російській в’язниці, вона спілкувалася з найкращими адвокатами, які допомагали їй виробити стратегію поведінки, і ця школа не пройшла марно.
 
Бо Надія обрала стратегію нападу, відкрито викриваючи всі недоліки влади і Генерального прокурора зокрема. Вона не стала заперечувати жодного слова зi звинувачень, озвучених Юрієм Луценком.
 
Більше того, вона сама почала згадувати всі свої поїздки на підконтрольні території, розмови з Рубаном та офіцерами ЗСУ, які могли «засвітитися» на відео, анонсованому для показу за кілька годин у залі Верховної Ради. 
 
Єдине, що Надія Савченко заперечила — це те, що ці плани мали бути реалізованими. За її словами, вона давно помітила, що СБУ намагається її «пасти», тому почала спеціально провокувати «агентів», заводячи з ними розмови про можливий теракт і пропонуючи свої варіанти, як це реалізувати, знаючи, що все це пишеться.
 
«Ми придумали вам сюрреалізм. Чому ви не кажете, що міномети мали заїжджати в мусоровозах, щоб стріляти по куполу? Бо ті, хто знають, ті розуміють, що, не пристрілявшись, влучити в купол не можна. Ви говорите про багато смертей, бо хочете налякати людей. А я хотіла налякати вас. Я хотіла сколихнути Україну. Я хотіла, щоб ви зрозуміли, що те, що ви колись планували, щоб прийти до влади, можуть планувати і проти вас», — заявила вона, виступаючи на свій захист на засіданні комітету. 
 
Водночас Надія Савченко відкрито звинуватила Юрія Луценка у використаннi кримінальних проваджень з метою шантажу політичних противників і в тому, що Генеральна прокуратура змінює свою позицію залежно від кон’юнктури.
 
«Ваші заяви про те, що голос Курченка і голос Саакашвілі, що вони точно встановлені, що це рука Кемля і це фінансування з Росії терактів в Україні — куди вони ділися? Мені гидко було слухати вашу заяву, що їхні голоси вже не відповідають дійсності. А якби я пішла з вами на співпрацю, як Саакашвілі, мій голос теж не відповідав би? 
 
Для вас, як для Генерального прокурора, кримінальні справи — це бізнес. Ви торгуєте ними — і справи зникають. Дуже багато прізвищ почали зникати зі справ Майдану — тих, які там були. Саме тому ви не даєте Горбатюку довести справу до кінця. Дуже багато справ, які ви подаєте, просто розвалюються. При цьому ви захищаєте корупціонерів, які вам вигідні, коли проти них починають працювати такими ж методами інші служби, наприклад НАБУ. 
 
Ви подивіться, скільки злочинів відбувається під куполом Верховної Ради. Не можуть довести злочинні схеми Оніщенка. Через що? Та через те, що депутати зробили ці схеми законом. Скільки дали депутатам грошей за призначення Генерального прокурора Луценка? Я думаю, Оніщенко про це ще розкаже у своїх плівках», — заявила вона перед десятками журналістських телекамер.
 
На завершення Надія Савченко зізналася, що вона справді приходила до Верховної Ради з гранатами — і дістала з паперового пакета два однойменних фрукти. І порадила українцям «дивитися і насолоджуватися шоу». Відверто, якби це було не засідання комітету, а театральна сцена чи, щонайменше, мітинг, зал вибухнув би аплодисментами.

«Подарунок» мамі на день народження

Так само виклично повела себе Надія Савченко і в сесійній залі, коли питання про зняття з неї депутатської недоторканності, затримання та арешт було винесене на розгляд парламентаріїв. Вона демонстративно вийшла в прохід і стала навпроти Юрія Луценка, коли він з трибуни зачитував, у чому її звинувачують. А демонстрацію «кіно» за її участю депутатка супроводжувала саркастичною усмішкою.
 
А от народним депутатам, від чийого рішення залежала подальша доля Надії Савченко, було не до сміху. Юрій Луценко вкотре звинуватив Надію Савченко у причетності до перевезення зброї, а також підтвердив, що планувався терористичний акт із застосуванням зброї в урядовому кварталі та безпосередньо в сесійній залі, який планувала Савченко і в якому мала брати безпосередню участь.
 
Також був озвучений паралельний план — напад на кортеж Президента України з використанням великокаліберної гвинтівки «Топаз» , яка пробиває легку броню будь-якого автомобіля і яку виробляють винятково в «ДНР».
 
«Терористичний дует Савченко і Рубана не є окремим епізодом. Упевнений, що він координується з усіма іншими елементами антиукраїнської діяльності. І у нас завдання — встановити того ляльковода, який заряджає листівками, грошима, мінами, гранатами. І ми здогадуємося, хто цей ляльковод, бо чуємо тут гасла так званого «Українського вибору», — заявив Луценко, пообіцявши, що зробить усе, щоб мати достатньо підстав для притягнення до відповідальності і Віктора Медведчука, ім’я якого депутати почали скандувати в залі, й натякнув, що він дуже розраховує, що саме Савченко та Рубан дасть йому для цього потрібні покази.
 
У своєму заключному виступі Надія Савченко заявила, що, на її думку, влада себе настільки скомпрометувала брехнею та беззаконням, що єдиним способом уникнути терактів є зміна системи: прийняття нового виборчого законодавства з відкритими списками, прийняття закону про референдум та про імпічмент Президента.
 
Мовляв, якщо у людей не буде конституційного способу здійснювати ефективний контроль за владою, питання про силовий варіант стоятиме на порядку денному.
 
Утім страх перед Надією Савченко виявився сильнішим за її палкі заклики про зміну влади в законний спосіб.
 
Після оголошення результатів голосування вона вийшла на вулицю, де біля готелю «Київ» на неї чекали мама та сестра Віра, і повідомила, що, швидше за все, вона не зможе бути з родиною за кілька днів на дні народження мами.
 
Після цього вона повернулася до будівлі Верховної Ради, де її вже очікував слідчий СБУ, який усно повідомив про підозру у вчиненні злочинів за 7 статтями Кримінального кодексу.
 
Далі вони пішки вирушили  до будівлі СБУ для оформлення відповідних документів.

Що ж далі?

Очевидно, найближчим часом варто очікувати суду, який обиратиме запобіжний захід.  Саме так сталося у липні минулого року зi згадуваним раніше Михайлом Добкіним.
 
Але йому Печерський райсуд Києва тоді дав відстрочку і визначив заставу в розмірі 50 мільйонів, яку вiдразу внесли однопартійцi з Опозиційного блоку.
 
У Савченко ж, очевидно, не знайдеться ні таких «друзів», ні таких грошей.
 
Але і закривати її для влади не дуже вигідно, бо після учорашнього виступу вона зі статусу терористки та неконтрольованої особи перейде в статус жертви режиму.
 
І до неї знову буде прикута увага і преси, і громадськості. І навіть якщо будуть спроби блокувати контакт із пресою безпосередньо Надії, то спікером стане її сестра Віра, яка теж опиниться в центрі уваги.
 
Інша спроба дискредитувати Надію — оголосити її несповна розуму. Принаймні, радник міністра внутрішніх справ, нардеп Антон Геращенко уже озвучив ідею про необхідність психічного освідчення своєї колеги.
 
На що сама Надія зазначила, що хай не забувають, що вона — військовий льотчик, і їх перевіряли на психічне здоров’я двічі на рік. Так що їй у цьому плані немає чого боятися. 
 
До речі, на бік Савченко став і відомий правозахисник, член Асоціації психіатрів України Семен Глузман.
 
«Смію запевнити всіх, хто сумнівається: я особисто знайомий з Надією Савченко, спілкувався з нею довго і відверто. І зовсім не на тему психіатрії. Як і вона, я різко негативно ставлюся до багатьох панів депутатів, які постійно і цілеспрямовано руйнують майбутнє держави Україна. Але погане, критичне ставлення до своєї держави не є ознакою психічної патології. Народний депутат Надія Савченко є неординарною особистістю, відрізняється від більшості своїх колег по парламенту щирістю і нетерпимістю до брехні. Психічно здорова», — написав він у «Фейсбуці».
 
До речі, і згода парламенту на притягнення народного депутата до відповідальності іще нічого не означає.
 
Варто нагадати, що в липні минулого року в парламенті розглядалося подання Генпрокурора одразу на шістьох депутатів: Євгена Дейдея, Олеся Довгого, Андрія Лозового, Максима Полякова, Борислава Розенблата та Михайла Добкіна.
 
Тоді зняття недоторканності з Дейдея та Лозового депутати взагалі не підтримали, а щодо інших, то суд пізніше визначив їм різні суми застави та домашній арешт.
 
Але зараз про це в парламенті вже, схоже, забули. Як і про попереднє зняття депутатської недоторканності з Ігоря Мосійчука чи Сергія Мельничука, які продовжують ходити в парламент і голосувати за закони.
 
Як і Вадим Новинський, якого у 2016 році звинувачували у спробі викрадення особистого секретаря митрополита Володимира Олександра Драбинка.
 
Так само зависли справи і екс-депутатів Сергія Клюєва та Олександра Онищенка, які нині перебувають за межами країни і, схоже, не збираються повертатися. 
 
Особливо в цьому плані показова «бурштинова» справа, де фігурували народні депутати Максим Поляков та Борислав Розенблат.
 
Тоді так само у Верховній Раді крутили «кіно» від Генпрокуратури, викриваючи корупційні схеми підступних депутатів та їхні розмови із «агентом Катериною».
 
Однак із часом справа розсипалася, і тепер уже Борислав Розенблат подає позов на дії САП та НАБУ до Європейського суду з прав людини. Дивлячись на це, як не дослухатися до слів Надії Савченко на адресу Генерального прокурора?
 
У будь-якому випадку, заарештувавши Надію, влада отримає серйозного політичного конкурента. Бо така вже наша ментальність — дослухатися до тих, хто за ґратами.
 
Принаймні тому ж Юрію Луценку чи Юлії Тимошенко їхнє ув’язнення лише додало політичної ваги. А з гострим язичком Савченко і її бойовим характером можна отримати через рік іще одного реального кандидата в президенти. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Поведінка Надії Савченко останнім часом, а надто чутки про те, що вона носить у сумці гранати, таки справді налякали депутатів.
 
У вівторок в екстреному порядку було проголосовано закон, який забороняв би депутатам проходити до парламенту зі зброєю.
 
У зв’язку з цим учора сталися конфлікти, коли охорона відмовилася пропускати Семена Семенченка та Володимира Парасюка без відповідного обшуку.
 
До речі, люди одразу відреагували на таку поспішність.
 
«15 березня депутат Савченко пронесла в парламент зброю. 19 березня депутати внесли законопроект про заборону зброї в приміщенні парламенту та інших держустановах. 20 березня парламент прийняв закон. Проголосувало 263 депутати. 21 березня Президент закон підписав. Шість днів знадобилося депутатам, щоб прийняти закон, який має їх убезпечити. Антикорупційний суд не можуть прийняти РІК», — прокоментував це блогер Сергій Яригін.