Ейфелеву вежу з нагоди 130-річчя пофарбують у новий колір

27.03.2018
Ейфелеву вежу з нагоди 130-річчя пофарбують у новий колір

Колись Ейфелеву вежу звинувачували в тому, що вона спотворює Париж.

Наступного року святкуватиме свій 130-й день народження Ейфелева вежа.

 

І до цього ювілею головний символ столиці Франції — Парижа — отримає нове вбрання.

 

Її перефарбують у новий колір — темно-бронзовий. Про таке повідомила нещодавно міська влада Парижа. 

 

Була червоною і жовтою 

«Приміряти» вежі нові кольо­ри буде непростим завданням, бо французькі ЗМІ повідомляють, що цього разу оновлення вигляду вежі матиме радикальний характер — виконавці перед новим пофарбуванням мають зішкрябати всі сліди фарби 19 попередніх пофарбувань вежі за весь час її існування.
 
Адже в деяких місцях пігментація попередніх нашарувань фарби відпадає шматками, а під іншими метал атакує іржа. 
 
Реставрація об’єкта ускладнюється тим, що під час попередніх пофарбувань вежі використовувалися фарби з вмістом оливи, яка може становити загрозу здоров’ю обслуговуючого персоналу вежі та туристам.
 
Тепер завдання полягає в тому, щоб усунути всі залишки фарб із вмістом оливи. Для того, щоб ці залишки під час шліфування не падали біля підніжжя вежі, навколо всієї конструкції будуть встановлені вловлювачі, в які буде збиратися фарба з попередніх нашарувань. 
 
Для нового перефарбування вежі буде використано 60 тонн фарби. Тут важливий точний підрахунок, бо сама конструкція важить 10 тисяч тонн і її не можна надмірно перевантажувати.
 
Будівництво вежі тривало два роки, а її загальне оновлення буде на рік довшим. 
 
Згідно з побажанням інженера Густава Ейфеля, його творіння було пофарбоване в червоний колір, але під час наступних перефарбувань колір символу Парижа змінювався на жовтий, бордовий чи світло-бронзовий.
 
Тепер вежа має постати у класичному темно бронзовому кольорі. 

Популярніша за піраміди і Колізей 

324-метрова вежа була споруджена інженером та архітектором Густавом Александром Ейфелем 1889 року з нагоди паризької Всесвітньої виставки, яка, в свою чергу, була приурочена до 100-річчя Великої французької революції.
 
Спочатку планувалося, що вежа, яка тоді була найвищою спорудою світу, простоїть лише 20 років і потім буде знесена. Але в ході подальшого технічного прогресу з’ясувалося, що вона чудово пасує для розміщення на її маківці радіоантен.
 
Ейфелеву вежу на початку її існування піддавали нищівній критиці як таку, що спотворює пейзаж Парижа, її називали «залізним монстром» над столицею Франції.
 
Але час усе розставив на свої місця. На сьогодні вежа є найбільш відвідуваною туристичною пам’яткою світу та такою, яку найчастіше фотографують.
 
За неповні 130 років існування її відвідали більше 300 мільйонів туристів. Лише впродовж минулого 2017 року на неї піднялися більше 6,2 мільйона туристів.
 
Із цим показником не можуть зрівнятися ні єгипетські піраміди в Гізі, ні римський Колізей. 
 
В останні роки вежа зазнала певної модернізації, пов’язаної з терористичними замахами.
 
Споруду обгородили триметровими стінами з прозорого броньованого скла завтовшки 5 сантиметрів, яке здатне витримувати потрапляння куль з автоматів армійських зразків та стальних уламків у випадку використання терористами вибухових пристроїв.
 
Такого захисту вежа не мала впродовж двох світових воєн. 
 
Ці заходи обійшлися Управлінню експлуатації Ейфелевої вежі в 25 млн. євро. Весь комплекс захисних заходів, включно з металевою огорожею та бетонними блокуючими виступами по краях тротуарів, має бути завершеним до 13 липня 2018 року, тобто напередодні Дня взяття Бастилії.
 
Усі ці заходи виконуються в рамках створення захисної стіни навколо вежі, яка має «вирости» до Олімпійських ігор у Парижі 2024 року. Загальна вартість заходів — 300 млн. євро.