Президента закликали відправити Луценка у відставку через справу про загибель Чорновола

27.03.2018
Президента закликали відправити Луценка у відставку через справу про загибель Чорновола

Соратники В’ячеслава Чорновола таки сподіваються почути правду про його загибель.

19 років минуло з того трагічного ранку, коли 25 березня 1999 року на 5-му кілометрі автотраси Бориспіль—Золотоноша «Тойота» відомого політика і дисидента, лідера Народного руху України В’ячеслава Чорновола врізалася в КамАЗ із причепом, що раптом почав розвертатися посеред шосе, перекривши дорогу.
 
 
В’ячеслав Чорновіл і його водій Євген Павлов загинули на місці, а прес-секретаря Чорновола Дмитра Понамарчука госпіталізували з важкими травмами до лікарні.
 
 
Офіційною версією трагедії став нещасний випадок унаслідок ДТП, однак ні рідні, ні друзі В’ячеслава Максимовича не погодилися з цією версією.
 
 
Кілька разів слідчі дії розпочинали і припиняли, у червні 2011 року з дозволу Тараса Чорновола навіть відбулася ексгумація тіла його батька.
 
Зрештою, в березні 2012 року Бориспільський суд Київської області розпочав судове слухання у цій справі, а 21 січня 2014-го закрив справу, ще раз наполігши на нещасному випадку. 
 
Утім у цій справі так і залишилося багато білих плям.
 
«Дуже багато речових доказів у цій справі просто зникло. Зникли подушки безпеки з «Тойоти», зникли свідчення на те, що людей добивали кастетом, навіть голобля від Камазу пропала. На суді експерти казали, що їхні прізвища стоять під протоколами, які вони не підписували. Водночас керівник підрозділу ДАІ, який стояв у Переяславі-Хмельницькому, зробив стрімку кар’єру, став генералом СБУ, зараз очолює Запорізьку облдержадміністрацію. Після революції рішення Бориспільського суду було скасоване і всі чекали правдивого розслідування. У лютому минулого року конституційна більшість депутатів (301) підписала звернення до Генерального прокурора Юрія Луценка з проханням узяти під особистий контроль розслідування вбивства В’ячеслава Чорновола. Але досі — жодної реакції. 
 
Ми не вимагаємо покарати замовників цього вбивства — це зараз дуже важко довести. Навіть серед рухівців думки розходяться — хтось вважає, що за цим стоїть Кучма, хтось — що Медведчук, хтось вбачає в цьому російський слід. І ми розуміємо, що після смерті Кравченка та генерала Фере про це ми навряд чи дізнаємося. Але знайти і покарати безпосередніх виконавців цього злочину можна і треба. Тих, хто стежив за Чорноволом із самого Кіровограда, хто фальшував результати еккспертизи. Усі ці прізвища є в матеріалах справи. Я впевнений, що якби тоді це все дослідили  і покарали винних, то не було б убивства Гонгадзе, не було б ще десятка політичних убивств, які так само лишаються нерозкритими, не було б і Небесної сотні», — зазначив нинішній голова Народного руху України, народний депутат Віктор Кривенко.
 
Водночас розслідування загибелі Вячеслава Чорновола може бути поновлене в будь-який момент, вважає радник міністра внутрішніх справ Микола Степаненко.
 
«У цій кримінальній справі, з якого кінця її не візьмеш, можна в будь-який момент аргументувати і відновити. Достатньо доказів, що це було вбивство, до справи стосуються і 4 чи 5 постанов про порушення кримінальних справ щодо отруєння свідка, відносно першого слідчого, який фальсифікував цю справу, проти трьох експертів, як фальсифікували експертні дії. Але ж ніхто нічого не проводить», — заявив він напередодні в ході прес-конференції, присвяченої трагічній загибелі лідера Руху.
 
Ці ж питання без відповіді неодноразово спливали і під час цьогорічних акцій із вшанування пам’яті Вячеслава Чорновола. До Києва в неділю з’їхалося більше тисячі рухівців з усієї України.
 
Друзі та колеги В’ячеслава Максимовича поклали квіти до пам’ятного хреста Чорноволу  на  місці загибелі, там же було відслужено молебень.
 
А близько обіду біля пам’ятника Чорноволу на вулиці Грушевського пройшло велелюдне віче, учасники якого вкотре висунули вимогу провести належне розслідування справи вбивства Чорновола і нарешті з’ясувати істину.
 
Ці вимоги, а також  і вимогу відправити у відставку Генпрокурора Юрія Луценка, який нічого не зробив за рік для просування справи, рухівці передали до адміністрації Президента, куди громада рушила після мітингу.
 
Заходи з вшанування пам’яті В’ячеслава Чорновола також відбулися в суботу і неділю у Львові, Запоріжжі, на Івано-Франківщині тощо. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Напередодні до Генеральної прокуратури з вимогою поновити розслідування справи і довести її до кінця звернувся і колишній прес-секретар Чорновола Дмитро Понамарчук.
 
Він провів біля дверей Ген­прокуратури пікет із плакатом: «Генпрокуратуро, чому ти «вбила» слідство відносно В’ячеслава Чорновола. Піскуна нема на тебе», натякаючи, що саме цей Генпрокурор тричі поновлював розслідування справи.
 
Тепер же Генпрокуратура має намір узагалі усунутися від справ, передавши повноваження слідства іншому органу — Державному бюру розслідувань.
 
Водночас, за словами Тараса Чорновола, сина загиблого політика, Юрій Луценко обіцяв парламентаріям узятися за розслідування обставин загибелі, щойно він завершить справи щодо Майдану та державної зради екс-Президента Віктора Януковича. Утім і в першому, і в другому випадку суди тривають і кінця-краю їм не видно.