«Венецію» затопило: мешканців Вилкового на Одещині можуть евакуювати

27.03.2018
«Венецію» затопило: мешканців Вилкового на Одещині можуть евакуювати

Вилкове у воді. (Фото з сайта usionline.com)

Вода в річці Дунай ще 23 березня перевищила критичну позначку і вийшла з берегів.
 
Причина — танення снігу та значні опади.
 
Від затоплення постраждали жителі прибережної зони міста Вилкове (яке називають українською Венецією) Кілійського району Одеської області. Співробітники ДСНС відкачують воду біля житлових будинів.
 
На допомогу місцевим жителям з’їхалися зведені загони Нацполіції та Нацгвардії. На місці розгорнули штаб з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.
 
Правоохоронці повідомили, що готові приступити до евакуації містян. Чергують на вулицях міста також для того, щоб не допустити мародерства. 
 
«Наразі особовий склад забезпечує охорону публічного порядку біля об’єктів, які потребують першочергового захисту в разі погіршення ситуації. Також здійснюється посилене патрулювання з метою своєчасного виявлення підтоплених та зруйнованих ділянок доріг, а також місць, де рух транспорту повністю або частково заблокований», — зазначив начальник Головного управління Нацполіції в Одеській області Дмитро Головін.
 
Гідрометцентр повідомив, що 26 березня на українській ділянці Дунаю біля містечка Вилкове очікується коливання рівня води в межах 160-170 см над нулем поста (перевищення відмітки затоплення понижених незаселених ділянок міста).
 
Часткові підтоплення спостерігають також у самій Кілії, Чорноморську, а також в Овідіопольському та Лиманському районах. 
 

ПРИВІТ З АФРИКИ?

Наприкінці минулого тижня, у п’ятницю, Одещину накрило рудим снігом. Природна аномалія неабияк налякала місцевих мешканців.
 
Соц­мережі наповнилися фотографіями з припущеннями про токсичність опадів.
 
Попередній аналіз зразків снігу заспокоїв. Дослідження, проведені фахівцями Дунайської гідрометобсерваторії, показали, що кислотність представлених зразків снігу нейтральна.
 
У зразках знайшли піщану суміш, шкідливих хімічних речовин не виявили.
 
В Укргідрометцентрі пояснили, що сніг став жовтуватим через переміщення пилової хмари на висоті 3-5 км з районів північної Африки.
 
Пилова буря почалася в Лівії, потім хмара пилу, що складалася з дрібних мінеральних часток, пролетіла над східним Середземномор’ям, Туреччиною та вранці 23 березня досягла Чорного моря і Кавказу. Такі самі руді опади спостерігали і на гірськолижних курортах Росії.