Хокейний «Донбас» утретє поспіль здобув титул чемпіона України

30.03.2018
Хокейний «Донбас» утретє поспіль здобув титул чемпіона України

Упевнено здолавши в фіналі української хокейної ліги «Кременчук», «Донбас» ушосте виграв чемпіонський кубок. (Фото з uhl.com.ua)

Був час, коли донецький «Донбас», демонструючи серйозні амбіції в потужній Континентальній хокейній лізі, для участі в чемпіонаті України заявляв свій фарм-клуб.
 
 
Утім після початку збройного конфлікту на сході України «червоно-чорним» довелося повністю переглянути свої плани.
 
 
Залишившись без домаш­ньої арени, донецький клуб розпустив свою зіркову команду й на один сезон узяв паузу, присвятивши її переїзду на підконтрольну Україні територію — на льодову арену «Альтаїр» у місті Дружківка, що за 90 км від столиці Донбасу.
 
 
Відтоді видозмінився не тільки «Донбас». Реорганізувався й чемпіонат України, в якому з нинішнього сезону грають команди, вік гравців яких не перевищує 25 років.
 
Однак попри постійні зміни декорацій у вітчизняному хокеї незмінним залишається факт чемпіонства донецького клубу в усіх ЧУ, участь в яких він брав.
 
Нинішній сезон для «Донбасу» винятком не став. На одному диханні пройшовши «регулярку», в якій команда Сергія Вітера поступилася лише одного разу («Білому барсу»), так само легко «червоно-чорні» подолали й «плей-оф».
 
Тут також підопічні Вітера зазнали однієї лише поразки. Мінімально програвши «Кременчуку» на його майданчику третій поєдинок фінальної серії, хокеїсти «Донбасу» отримали можливість в рідних стінах поставити чемпіонську крапку, чим, власне, вони сповна й скористалися.
 
Останній поєдинок «золотої» серії фаворит виграв переконливо й «всуху». Загалом кожен із чотирьох виграних у фіналі «Донбасом» матчів — як підтвердження його домінуючого статусу — завершився з форою в три шайби.
 
«Закони хокею ніхто не відміняв — не забиваєш ти, забивають тобі», — так, приміром, на поразку в четвертому фінальному матчі відреагував наставник «Кременчука» Олександр Савицький.
 
Другий сезон поспіль «Кременчук» i «Донбас» боролися за чемпіонський титул, І знову перевага була на боці донецького клубу, котрий вшосте здобув національне «золото». «Мріємо виграти чемпіонат країни в українському Донецьку», — заявив після тріумфу в Дружківці президент «Донбасу» Борис Колесников.
 
Поки ж «Донбас» націлюється на чергову участь у «Континентальному кубку» та чекає пожвавлення чемпіонської боротьби в наступному розіграші національної першості.
 
«Знаю, що ведеться потужна робота з відновлення київського «Сокола», тож очікуємо справж­ньої битви між столичним клубом та «Донбасом», — Борис Колесников поділився своїми найближчими очікуваннями.
 
Попереду ж в українського хокею непроста пора — літо. Час, коли традиційно визначається майбутнє кожної команди на наступний сезон.
 
І тут — питання. Чи продовжать своє існування новачки ЧУ-2017/2018 — «Галицькі Леви» з Новояворівська та «Вовки» з Броварів; чи зможе дебютувати на найвищому рівні херсонський «Дніпро» та, звісно, чи вдасться знову злетіти київському «Соколу»? 
 

ТАБЛО

Чемпіонат України. (Фінальна серія (до чотирьох перемог). «Донбас» — «Кременчук» — 3:0 (Костіков, 18 (більш.); Влад, 31 (більш.); Коренчук, 60 (у порожні ворота). Рахунок у серії — 4:1.