Виконувати обов'язки губернатора Кемеровської області буде партнер наближеного до Путіна олігарха

03.04.2018
Виконувати обов'язки губернатора Кемеровської області буде партнер наближеного до Путіна олігарха

Чи є вихід із зоопарку під назвою «Росія»? (Фото з сайта interfax.ru.)

Губернатор Кемеровської області Аман Тулєєв оголосив 1 квітня, що йде у відставку.

 

І це не був жарт, а курйоз долі. Володимир Путін прийняв відставку.

 

Це сталося через тиждень після страшної пожежі в торговельному центрі «Зимова вишня» в Кемерові, жертвами якої стали 64 особи, більшість з яких були діти.

 

«Зробив усе, що міг»

Тулєєв записав відеозвернення, в якому висловив співчуття у зв’язку з пожежею і заявив, що «зробив усе, що міг».
 
Звернення відрізнялося від попередньої заяви Тулєєва, коли він просив пробачення за трагічну за наслідками пожежу в президента Володимира Путіна, але не знайшов слів співчуття для людей, які зібралися на центральній площі Кемерова і вимагали від влади детальнiшої інформації про слідство у справі пожежі.
 
Він обізвав цих людей «бузотьорами», які намагаються попіаритися на трагедії. 
 
73-річний Тулєєв — політичний старожил, колишній кандидат у президенти, колишній член КПРФ. Із губернаторів, які очолили регіони ще при президентові Борисові Єльцині, на посадах до 2017 року залишилися тільки Тулєєв і голова Бєлгородської області Євген Савченко.
 
Чутки про можливу відставку Амана Тулєєва, який керував Кемеровською областю незмінно з 1997 року, з’явилися ще влітку минулого року, коли губернатору зробили операцію на хребті, і він кілька місяців не з’являвся на людях.
 
Однак пізніше РБК і «Вєдомості» з посиланням на джерела писали, що в Кремлі вирішили почекати з «почесною пенсією» для Тулєєва до президентських виборів, аби «не порушувати позиції сил у регіоні» (і регіон таки дав 85% підтримки Путіну на виборах).
 
Але спокійно піти на «заслужений відпочинок» не вийшло: ситуацію раптово ускладнила пожежа з численними жертвами.
 
З усіх російських губернаторів тільки Тулєєв регулярно потрапляв до рейтингів політиків, яким довіряють росіяни (не лише мешканці області).
 
Економічна модель Кемеровської області, що склалася за Тулєєва, навіть отримала назву «кемеровський соціалізм»: це численні пільги, виплати, безкоштовні путівки, низькі тарифи.
 
Іноді Тулєєв навіть щедро дарував вугілля окремим сім’ям.
 
Вугілля і руда — це основне джерело прибутків області. Але ціни на цю сировину падають, область отримує дедалі менше доходів. Внаслідок цього Кузбас зараз входить до числа лідерів серед російських регіонів за часткою прострочених громадянами кредитів.
 
Хоча, ймовірно, Тулєєв і після відставки збереже впливи на владу. 2011 року рада народних депутатів Кемеровської області ухвалила закон про присвоєння Тулєєву почесного звання «Народний губернатор».
 
Йому вручили орден iз різних видів золота з діамантами, а також призначили щомісячну пожиттєву виплату в 50 тис. рублів.
 
Але головне, що губернатору, який склав повноваження, тепер «для здійснення ним громадської діяльності» надається помічник, а також окремий кабінет у приміщенні адміністрації з доступом до загальної мережі, всіх правових баз, державних інформаційних систем i засобів зв’язку. 
 
Тимчасово виконуючим обов’язки губернатора Кузбасу призначили заступника Тулєєва – віце-губернатора Сергія Цивілєва.
 
Він є гендиректором вугільного холдингу «Колмар», діловим партнером наближеного до Путіна мільярдера-олігарха Геннадія Тимченка.
 
Йому належить 70% акцій компанії. Саме Цивілєв став на коліна перед жителями міста на мітингу після пожежі, але пізніше звинуватив протестувальників у спробі дискредитації влади.
 
Ще до того, як на сайті Кремля з’явилося повідомлення про офіційне призначення, газета «Вєдомості» повідомляла, що в регіоні були схвильовані новиною про можливе призначення Цивілєва, оскільки він не належить до місцевих еліт.
 
А це означає, що він розпустить команду Тулєєва та приведе до влади в Кузбасі своїх людей.

Впливати на Путіна протестами вже пізно

Тим часом масові протести, спричинені трагедією, стали стихати, хоча менша за масштабами акція відбулася і минулими вихідними.
 
Судячи з усього, в Кремлі добре розчули лозунги «Путіна — геть!», які звучали на тих мітингах. І вжили заходів.
 
Той же таки Цивілєв звинуватив у намірах «попіаритися на горі» одного з організаторів народних протестів, місцевого мешканця Ігора Вострікова, який втратив у пожежі всю родину.
 
Після «виховної» розмови Востріков і сам став оспівувати «оперативні та результативні» дії Володимира Путіна та місцевої влади.
 
У соцмережах люди дивуються: чим спецслужби змогли так залякати чоловіка, який уже втратив усе? Адже тональність Вострікова змінилася: під час чергового виступу він назвав Путіна царем і додав, що «влада, напевно, повинна бути сильною». 
 
Сам «цар» так і не наважився подивитися в очі родичам загиблих і з ними особисто не зустрівся. А його відвідини лікарні, де лікують постраждалих, й узагалі викликали хвилю обурення.
 
Адже на постановочних фото, де президент РФ нібито відвідує постраждалих, люди впізнали підставного бійця Росгвардії, який удавав пацієнта. 
 
Чи призведуть кемеровські протести до чогось більшого? Навряд чи, наголошують аналітики.
 
«Впливати на російського президента чимось на кшталт протестів у Кемерові вже пізно. Розрахунок може бути, радше, на кремлівську еліту, яка дійсно багато втрачає і відчуває дедалі більші сумніви в ефективності наявної владної вертикалі», — вважає російський політолог Дмитро Орєшкін, якого цитує «Новоє врємя».