У Національній опері відбудеться концерт до 65-річчя з дня народження Квітки Цісик

04.04.2018
У Національній опері відбудеться концерт до 65-річчя з дня народження Квітки Цісик

Квітці Цісик завжди 44 роки. (Фото надане агенцією «Дель Арте».)

Українсько-американська координаційна рада, ГО «Незабутня Квітка» (м. Львів) та продюсер Алекс Гутмахер (США) за підтримки Міністерства культури України представлять 7 квітня в Національній опері України ювілейний концерт українсько-американського благодійного проекту «Незабутня Квітка» до 65-річчя з дня народження американської співачки з українським серцем Квітки Цісик (1953—1998). 
 
Уже традиційний вечір пам’яті цього разу відбуватиметься за участі акторів Володимира Горянського та Рими Зюбіної, музикантів і співаків Кирила Стеценка, Кіри Мазур, Брії Блессінг та Людмили Фесенко з США, колективу Neo ballet Ольги Семьошкіної, гуртів «Антитіла» та «Каблуками по бруківці».
 
Глядач на київській сцені вперше побачить уривки з прем’єрної вистави «Квітка» Вінницького театру імені Миколи Садовського та моно-постановки «Я — Квітка» у виконанні Вікторії Васалатій, акторки Національного театру імені Івана Франка. Ведучим заходу буде народний артист Олексій Богданович.
 
Звучатимуть оригінальні голосові фонограми Квітки Цісик та унікальне архівне відео. (Режисер дійства — Володимир Борисюк).
 
Квітка Цісик була на батьківщині лише раз, у 1993-му. Через п’ять років американська співачка українського походження Кейсі Цісик відійшла у засвіти, не доживши до свого 45-річчя п’ять днів. Американці підрахували, що голос Квітки Цісик лунав 22 мільярди разів у різних радіоефірах, з екранів кінотеатрів, на телебаченні. Згодом вона прийшла і до нас — унікальним колоратурним сопрано зазвучали у її виконанні «Два кольори», «Я піду в далекі гори», «Чорнобривці»... 
 
Квітка Цісик  за своє коротке життя встигла записати два альбоми українських пісень, які стали легендарними: Kvitka та Two Colors. Третій  — з колисковими — мав бути присвячений маленькому синові  Едді. Але зробити збірку їй так і не судилося...
 
Українсько-американський благодійний проект «Незабутня Квітка», присвячений Квітці Цісик, започаткований продюсером українського походження Алексом Гутмахером у США у 2007 році та реалізується за сприяння Українсько-американської координаційної ради. Оскільки всі жінки сім’ї Цісиків померли від страшного діагнозу — раку грудей (в 1994 р. — мати Іванна, у 1998 р. — Квітка Цісик, у 2003 р. — сестра, піаністка Марія), — усі концерти проекту проводяться як соціально-благодійні. Частина коштів від продажу квитків на заходи завжди перераховується в онкоцентри — для профілактики та лікування раку молочної залози серед жінок України. Найвагомішим результатом з часу започаткування проекту стало придбання пересувного мамографа для Вінниччини, який має назву «Квітка». 
 
Під час концерту 7 квітня буде здійснена основна місія проекту — передача 100 000 грн. для придбання пересувного мамографа «Квітка» для профілактики і лікування раку молочної залози серед жінок Київської області.
 
Попередньо заплановано ще кілька заходів ушанування пам’яті Квітки Цісик. У день її народження, 4 квітня,  у Вінниці актори Академічного музично-драматичного театру імені Миколи Садовського представлять прем’єру вистави «Kвітка». Це перша повномасштабна вистава  про співачку за п’єсою сучасного драматурга Олега Миколайчука-Низовця. Кошти від продажу квитків спрямують на профілактику раку молочної залози у жінок.
 
В Українському  домі у Києві 5 квітня покажуть   монолог-притчу на одну дію «Я — Квітка» — першу постановку на театральній сцені  на  честь Квітки Цісик. Минулоріч її представляли у рамках XIV Міжнародного театрального фестивалю жіночих мелодрам «Марія». Основою тексту моновистави стала музична п’єса-монолог «Квітка Цісик. Туга за Україною» Тетяни Череп-Пероганич, сучасної української поетеси, лауреатки українських і міжнародних літературних премій. Роль Квітки виконує Вікторія Васалатій — володарка театральної премії «Київська пектораль» та лауреат міжнародних конкурсів вокалістів. У постановці задіяний Юрій Кондратюк, гітарист, відомий рок-музикант, учасник гурту «Yurcash /Юркеш». Режисер-постановник — народний артист України, керівник театру «Київ» Валерій Невєдров.
 
А 6 квітня в Українському  домі відбудеться благодійний концерт «Квітчині колискові» за участі Людмили Фесенко та Брії Блессінг з США, Кіри Мазур, Павла Грищенка (баритон), Кирила Стеценка, соціально-мистецького Центру імені Квітки Цісик з міста Чорноморськ (мистецький керівник — Світлана Кучеренко), дитячого фольклорного театру «Дай Боже» (мистецький керівник — Ольга Мельник). Частина квитків на цей концерт безкоштовно надана у Центр соціальної реабілітації для дітей iз вадами розвитку.