У Романа Сущенка з’явився шанс повернутися в Україну вже влітку

06.04.2018
Адвокат Марк Фейгін упевнений, що процес обміну військовополоненими між Росією та Україною значно прискориться через справу про отруєння в Англії екс-шпигуна Сергія Скрипаля.
 
Нагадаємо, що Роман Сущенко був заарештований в Москві за звинуваченням у шпигунстві на користь України восени 2016 року та з тих пір перебуває в СІЗО «Лефортово».
 
До цього він шість років офіційно проживав у Парижі, де працював власним  кореспондентом агентства «Укрінформ».
 
Незважаючи на те, що Московський міський суд 28 березня на півроку продовжив арешт журналіста, адвокат Сущенка Марк Фейгін висловив надію, що його підзахисний повернеться з російського СІЗО в Україну вже у червні 2018 року.
 
На думку правозахисника, помилування та обмін Сущенка зрушить iз мертвої точки загальний процес звільнення українських полонених із російських в’язниць.
 
— Саме справа Скрипаля провокує Путіна йти на певні поступки, — впевнений Марк Фейгін. — Ситуація не пов’язана з великими витратами для Кремля, але дає правильний сигнал, що Москва готова врегулювати відносини із Заходом у питанні політв’язнів. Переговори щодо обміну полоненими вже йдуть на вищому рівні, і результат ми побачимо вже влітку поточного року.
 
Правозахисник упевнений, що ясність у питанні про звільнення Романа Сущенка з’явиться наприкінці травня у Санкт-Петербурзі.
 
Саме в цьому місті на економічному форумі зустрінуться президенти Франції Емманюель Макрон та Росії Володимир Путін для розмови щодо обміну полоненими.
 
— Набагато гірше просуваються питання стосовно українського режисера Олега Сенцова, якого засуджено до 20 років колонії суворого режиму за статтею «тероризм», — констатує  захисник. — Його перебування під вартою залишається справою принципу для Володимира Путіна, який не хоче випускати на свободу Сенцова з якихось своїх міркувань.
 
Президент Росії не готовий іти на поступки, незважаючи на те, що тиск світової громадськості посилюється з кожним днем.
 
Навіть після того, як з’явилася інформація про можливе отруєння Сенцова у колонії «Білий ведмідь» (Ямало-Ненецький автономний округ), надії на його звільнення не додалося.
 
Рідні та близькі політичного в’язня висловлюють сумніви щодо можливості дострокового звільнення Олега Сенцова.
 
Також неясною залишається доля й інших українських громадян, які перебувають у тюремних катівнях Росії. До їх числа входять, зокрема, 19-річний Павло Гриб, 35-річний Руслан Зейтуллаєв, а також 28-річний Олександр Кольченко.
 
А ось 47-річного мешканця Криму Володимира Балуха, засудженого на три роки та сім місяців колонії загального режиму за прапор України на даху свого будинку, побив конвоїр СІЗО Сімферополя відразу ж після оголошення вироку суду.
 
Патріот України оголосив голодування два тижні тому, і зараз стан його здоров’я близький до критичного. Незважаючи на це, жодної медичної допомоги Балух так і не отримав.
 
Жорстоке поводження з арештантом стало приводом для особистого звернення уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денисової до своєї колеги з Росії з проханням допустити до Володимира Балуха адвоката та лікаря.
 
У російському полоні перебувають більше 50 політв’язнів з України. На початку весни, 1 березня 2018 року, Верховна Рада звернулася до парламентів іноземних держав із проханням засудити політичні репресії  в Росії, а також допомогти звільнити політичних в’язнів-громадян України. 
 

ВТРАТИ

Стало відомо, що на 76-му році життя від раку помер один із перших в’язнів Кремля Юрій Солошенко.
 
Майже два роки екс-гендиректор оборонного підприємства «Знамя» відсидів у колонії суворого режиму міста Нижній Новгород за вироком Московського міського суду.
 
Фейкову справу за статтею «шпигунство» проти пенсіонера порушили співробітники ФСБ влітку 2014 року.
 
Сам арешт відбувся 5 серпня того ж року в московському офісі колишнього чиновника міноборони Російської Федерації полковника армії Костянтина Колегова, з яким Солошенко мав дружні стосунки.
 
Юрій Солошенко провів у тюрмі один рік, десять місяців та десять днів.
 
Уже після того, як у місцях позбавлення волі у Солошенка діагностували четверту стадію раку, Володимир Путін підписав помилування для вмираючого в’язня.
 
А 14 червня 2016 року Юрій Солошенко повернувся на Батьківщину за програмою обміну військовополоненими між Росією та Україною.