Кількість постраждалих користувачів «Фейсбуку» виявилась значно більшою

06.04.2018

У середу, 4 квітня, «Фейсбук» оприлюднив інформацію, що кількість користувачів, особисті дані котрих несанкціоновано потрапили в розпорядження компанії Cambridge Analytica, становить 87 мільйонів.

 

Раніше називали цифру в 50 мільйонів, інформує агенція «Рейтер».

 

Технічний директор «Фейсбук» Майк Шрепфер повідомив, що більшість iз цих 87 мільйонів користувачів є мешканцями США.

 

«Фейсбук» заявляє, що докладає всіх зусиль для обмеження доступу до персональних даних користувачів третім особам.

Фабрика тролів 

Нагадаємо, що британська компанія з аналізу даних Cambridge Analytica зібрала в 2016 році дані профілів користувачів соцмережі «Фейсбук» без їхньої згоди.
 
Cambridge Analytica допомагала штабу тодішнього кандидата в президенти США від республіканців Дональда Трампа під час передвиборчої кампанії.
 
За ці дані штаб Трампа заплатив компанії щонайменше 6,2 млн. доларів. Метою збору та обробки даних було створення програмного забезпечення для передбачення політичних симпатій ви­борців, а також впливу на них.
 
Компетентні органи в США та Великобританії вже розпочали розслідування за фактом витоку даних.
 
Засновник і директор «Фейсбука» Марк Цукерберг 11 квітня має дати пояснення на засіданні комітету Конгресу США, який опікується розслідуванням справи.
 
Подібне розслідування здійснюють у Великій Британії спецслужби та комісія Палати громад.
 
Там ідеться про використання приватних даних користувачів інтернету для отримання позитивного результату про вихід Великої Британії зі складу Євросоюзу. 
 
Унаслідок скандалу навколо продажу приватних даних користувачів інтернету вже подав у відставку президент компанії Cambridge Analytica, а керівництво «Фейсбука» повідомило, що викрило й усунуло близько 300 профілів, сторінок та постів у мережах «Фейсбук» та «Інстаграм», які, як було встановлено, є російською Агенцією дослідження інтернету, чи простішими словами — фабрикою тролів.
 
Співробітники цього інформаційно-диверсійного російського урядового підрозділу брали участь у розповсюдженні так званих фейкових новин, намагалися впливати на американські президентські вибори 2016 року та дестабілізувати ситуацію в інших країнах. 
 
«Фейсбук» повідомив також, що видалив 138 сторінок, 70 профілів та 65 акаунтів на «Інстаграмі», які також були засновані агентами російської фабрики тролів.
 
Ці сторінки і профілі відвідували більше мільйона російськомовних користувачів, передусім з Азербайджану, України та Узбекистану.
 
Фабрика тролів витратила від січня 2015 року і до останнього часу на розміщення та промоцію фальшивої інформації на цих сторінках і профілях 167 тисяч доларів. 

Санкції проти «Кремлівського списку»

Росіяни найактивніше використовують приватні дані з соцмереж для своїх цілей, а також є головними поширювачами дезінформації в інтернеті. Часом за це настає розплата.
 
Сполучені Штати планують оголосити нові санкції щодо пов’язаних із президентом Росії Володимиром Путіним мільярдерів, повідомляють інформагенція «Рейтер» та видання «Вашингтон Пост» із посиланням на анонімних високопосадовців США.
 
Згідно з цими повідомленнями, ці заходи стосуватимуться щонайменше півтора десятка росіян і будуть вжиті на реалізацію законів США, що передбачають санкції у відповідь на втручання Москви у вибори американського президента в 2016 році.
 
За даними «Вашингтон Пост», санкції будуть спрямовані на осіб iз так званого «Кремлівського списку», оприлюдненого в січні міністерством фінансів США.
 
До цього списку ввійшли такі відомі діячі, як голова «Газпрому» Олексій Міллер, впливовий керівник компанії «Роснєфть» Ігор Сєчін та інші.
 
«Рейтер» вказує, що нові санкції мали бути оголошені ще 5 квітня, а газета «Вашингтон Пост» заявила, що вони будуть оприлюднені до 6 квітня.
 
На тлі того, як занепокоєний витоком персональних даних світ та яку загрозу це може становити окремим країнам, дивує злочинна недбалість української влади, яка вимагає від громадян роздавати свої персональні дані у десятках інституцій. Особливо вражаючим є останній приклад.
 
Громадяни України повинні подавати для реєстрації у поліклініках особисті дані, які надалі потрапляють невідомо в які руки і можуть бути використані для масштабних шахрайств проти населення.