Голова Нацполіції проінспектував новостворену «поліцейську академію»

11.04.2018
Керівництво Нацполіції 10 квітня проінспектувало навчальний процес в Академії патрульної поліції.
 
Виш, який є першим навчальним закладом такого типу в Україні, є ще зовсім юним: очільник Національної поліції Сергій Князєв підписав наказ і затвердив відповідне положення про створення Поліцейської академії лише в липні 2017 року. 
 
Набір перших 192 слухачів академії було здійснено у січні-лютому цього року; у найближчих планах — поступове збільшення кількості слухачів до 650 поліцейських, а також вихід на підготовку до 1,5 тисячі патрульних поліцейських на рік. 
 
Начальник Академії патрульної поліції Вадим Лісничук розповів, що навчальний заклад забезпечує підготовку поліцейських у кількох напрямках: зокрема, йдеться про організацію первинної професійної підготовки поліцейських, яких уперше прийнято на службу в поліції на посади поліцейських (інспекторів) патрульної поліції.
 
Проте пізніше планується підвищення кваліфікації і спеціалізація  молодшого складу патрульної поліції.
 
Навчальний процес в Академії базується на особистісно-орієнтованому та диференційованому підході до кожного слухача. При цьому в навчанні практика переважає над теорією, займаючи від 60 до 90% навчального часу.
 
«Для цього застосовують електронні симулятори, практичні сценарії, проблемно-пошукові методи, елементи кримінального аналізу, поліцейського менеджменту, випереджальне навчання, інтерактивні технології. Слід зазначити, навчання відповідає сучасним міжнародним стандартам», — додав начальник Академії.
 
У закладі використовують найбільш сучасні засоби навчання: мультимедійні проектори, екрани, сучасні комп’ютери і ноутбуки, планшети тощо.
 
Вони дозволяють більш якісно розглядати найактуальнішi аспекти підготовки поліцейських. Крім того, при навчанні викори­стовуються і спеціальні засоби навчання: вогнепальна зброя, спеціальні засоби, радіостанції, банківські термінали, газоаналізатори.
 
«У житті ситуацій є багато, і дуже різних, і ми не можемо їх усі передбачити. Але ми повинні налаштувати поліцейського на правильне вирішення будь-якої проблеми, яка виникне в службовій діяльності», — підкреслив Вадим Лісничук.
 
У свою чергу, голова Нацполіції Сергій Князєв наголосив, що навчання в Академії відбувається системно і за європейськими стандартами.
 
Наразі тут навчаються 185 слухачів iз Луганської, Львівської, Одеської, Полтавської, Черкаської, Київської, Івано-Франківської, Волинської, Дніпропетровської, Закарпатської, Запорізької, Херсонської областей.
 
Частину аспектів підготовки патрульних в Україні поки використовують лише тут.
 
«Важлива складова — курси контраварійної їзди, нормативи на вступ до патрульної академії, комп’ютерна електронна база особових справ поліцейських, починаючи з часу навчання в академії», — зазначив генерал.
 
Керівництво Нацполіції ознайомилося не лише з процесом навчання майбутніх поліцейських, матеріально-технічним забезпеченням закладу, а й із започаткованими традиціями.
 
Зокрема, керівник Нацполіції Сергій Князєв та його заступники відвідали вранішнє шикування курсантів, які виконали Гімн України.