За великодні вихідні бойовики понад сто разів обстріляли українських захисників

11.04.2018
За великодні вихідні бойовики понад сто разів обстріляли українських захисників

Із Дніпра в АТО відправили пасхальні гостинці. (Фото отця Івана СЕМЕНЧУКА.)

Ще  4 квітня під час зустрічі тристорон­ньої контактної групи в Мінську сторони домовилися про припинення вогню на час так званого «великоднього перемир’я», яке мало б тривати 40 днів.
 
 
Попри це, за великодні вихідні російсько-окупаційні війська здійснили більше ста обстрілів українських позицій. 
 
 
У святкову неділю бойовики 35 разів обстріляли українських захисників. Гаряче було на обох напрямках.
 
 
На Луганщині iз заборонених 120-міліметрових мінометів, а також мінометів калібру 82 мм, гранатометів, кулеметів стріляли по наших укріпленнях поблизу Луганського.
 
Вели вогонь і по захисниках Світлодарська, Кримського та Валуйського.
 
На Донеччині з гранатометів i стрілецької зброї били по позиціях біля Водяного, Лебединського, Богданівки, Кам’янки, Пищевика та Широкиного.
 
У районі Богданівки ворог застосував озброєння БМП.
 
Також стріляли по захисниках Гнутового, Авдіївки, Павлополя, Талаківки та Шахти «Бутівка». По оборонцях Широкиного стріляли снайпери.
 
Внаслідок великодніх бойових дій поранення отримали п’ятеро українських воїнів. Загалом від суботи поранено дев’ятьох військових.
 
Про загиблих не повідомляють, усіх постраждалих направили у шпиталь.
 
Нагадаємо, на Мінських перемовинах iшлося також про спрощення пропуску цивільного населення через контрольно-пропускні пункти на лінії зіткнення.
 
Режим вирішили послабити на час свят i поминальних днів, щоб мешканці прилеглих до лінії фронту районів могли безперешкодно дістатися кладовищ.
 
Утiм бойовики влаштували на цьому бізнес. За інформацією Держприкордонслужби, останнім часом українські прикордонники стали помічати нерівномірний пасажиропотік через КПВВ на лінії розмежування. Люди з окупованих територій прибувають чисельними партіями раз на півгодини-годину.
 
За словами тих, хто змушений перетинати кордон, представники псевдореспублік навмисне затримують на пункті пропуску, а за пришвидшений перетин вимагають гроші. 
 
Українська сторона пропускає людей безперешкодно, за останніми даними, лише впродовж 7-8 квітня у спрощеному режимі кордон перетнуло 2168 громадян, iз яких 1106 осіб в’їхали в Україну.
 
Загалом, є 30 пунктів, де здійснюють пропуск громадян, про них можна дізнатися в органах місцевої влади тих населених пунктів, які розташованi поблизу державного кордону.