Третій термін Орбана: на парламентських виборах в Угорщині знову перемогли євроскептики

11.04.2018
Третій термін Орбана: на парламентських виборах в Угорщині знову перемогли євроскептики

Віктор Орбан за останні роки став чинником роздратування для ЄС та України.

На недільних парламентських виборах в Угорщині передбачувано перемогла правляча коаліція на чолі з правоконсервативною партією «Фідес» прем’єр-міністра Віктора Орбана.

 

За даними на вчорашній день, після підрахунку 99% відданих на виборах голосів, політична сила Орбана буде мати в парламенті конституційну більшість: 133 зi 199 депутатських мандатів, тобто більше двох третин парламентських місць.

 

Це вже третя поспіль перемога «Фідес» і третя чотирирічна прем’єрська каденція самого Орбана, який назвав результат виборів «історичною перемогою». 

Переможець отримує все

До парламенту також потрапили права радикально-націоналістична опозиційна партія «Йоббік» (26 мандатів), Соціалістична партія та Демократична коаліція, які отримали, відповідно, 20 і 9 мандатів.
 
Ще одне політичне угруповання, котре буде представлене в парламенті — «Політика може бути іншою», — репрезентуватимуть 8 депутатів.
 
По одному мандату отримають ліва партія «Разом», один незалежний кандидат та один представник німецької меншини. Явка склала близько 70 відсотків.
 
Ця цифра значно перевищила показник під час виборів 2014 року (тоді активність виборців становила 62 відсотки) та є рекордною з 1994 року. 
 
На загальноєвропейському політичному тлі в угорському парламенті надзвичайно слабо та нечисленно представлені традиційні проєвропейські ліберальні політики.
 
Натомість і у владі, і в опозиції домінують затяті націонал-шовіністи, які і за намірами, і за симпатіями більше пасують до російської політичної сцени. 
 
Щоб перемогти на виборах 8 квітня, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан запустив кампанію ненависті до біженців та мільярдера Джорджа Сороса, який намагається захистити залишки демократичних сил в Угорщині.
 
Орбан та його політична сила перебрали під свій контроль більшість ЗМІ країни, а саме вони «ліплять» вподобання виборців.
 
Орбан та «Фідес» були настільки впевнені в перемозі, що навіть не завдали собі клопоту підготувати щось схоже на виборчу програму чи взяти участь у передвиборчих дискусіях.
 
Але одного в них не віднімеш — владна партія запустила на вибори багато створених нею ж фейкових, нікому не відомих партій.
 
Завданням цих партій-фантомів було ослабити чи підсилити позиції реальних політичних гравців. Упродовж попередніх двох каденцій «Фідес» змінила виборче законодавство «під себе» таким чином, що переможець отримує все. Владна коаліція набрала на виборах 49% голосів, але отримала 68% парламентських мандатів.
 
Віктор Орбан керує країною з 2010 року і за останні роки став чинником роздратування для ЄС та України. Євросоюз неодноразово критикував угорського прем’єра за обмеження свободи ЗМІ, громадянських прав та міграційну політику.
 
Саме Віктор Орбан очолив опозицію політиці розподілу біженців по країнах ЄС.
 
Цю передви­борчу кампанію угорський прем’єр побудував на критиці міграційної політики ЄС та звинуваченні мільярдера Джорджа Сороса в намаганні заполонити Угорщину мігрантами.
 
Використання образів зовнішніх ворогів та роз’єднаність опозиції дозволили Віктору Орбану зберегти владу на наступні чотири роки.

«Банда чотирьох»

Перемога Орбана — не дуже приємна новина для української влади. Після ухвалення українського закону про освіту у вересні 2017 року відносини України та Угорщини погіршилися.
 
Конфлікти між Україною та Угорщиною з’явилися ще навесні 2014 року, коли Віктор Орбан у розпал російської агресії зажадав автономії для угорців Закарпаття.
 
Проте саме закон про освіту став найбільшим каменем спотикання у відносинах.
 
Відтоді Віктор Орбан та міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто, якого вважають найбільшим «яструбом» в уряді, стали найбільш виразними критиками української політики, зазначає Бі-Бі-Сі.
 
Не раді перемозі «Фідес» і в Брюсселі. Не випадково перші привітання з перемогою Орбан отримав iз Варшави: від глави правлячої партії «Право і справедливість» Ярослава Качинського, прем’єр-міністра Матеуша Моравєцького, спікера Сейму Марека Кухцінського.
 
Останній зазначив у «Твіттері»: «Центральна Європа високо тримає прапор свободи». У цих словах чітко проглядає натяк, що несвобода йде з Брюсселя, від Євросоюзу.
 
Варшава і Будапешт становлять кістяк опозиції єдності Європейського Союзу. Вони вимагають від Брюсселя фінансової підтримки, але водночас і невтручання у їхні внутрішні справи.
 
Їх підтримують Чехія та Словаччина. Так Вишеградська четвірка перетворилася на «банду чотирьох», яка сприяє розхитуванню спільного європейського корабля. 
 
Організація з безпеки і співробітництва у Європі критикує спосіб проведення передвиборчої кампанії.
 
ОБСЄ звертає увагу, що не всі політичні партії мали рівні шанси, щоб представити свою програму. Організація представила в Будапешті свій звіт, в якому сказано, що кампанія партії «Фідес» покривалася інформаційними акціями угорського уряду.