Війна на порозі: Сирія та Росія готуються до ракетних ударів США

13.04.2018

Сирійський диктатор Башар Асад та його російські покровителі готуються до ракетного удару США, найма­сштабнішого за всі сім років громадянської війни в Сирії.

Світ перебуває у невизначеності, оскільки президент США в середу поширив три твіти, які суперечать один одному.

У першому, найбільш войовничому, Дональд Трамп написав: «Росія каже про те, що вона буде збивати над Сирією всі ракети. Приготуйся, Росіє, бо вони прилетять, гарні, нові та розумні».

І зазначив стосовно захисту Асада Кремлем: «Ви не повинні бути партнером Тварини, Що Вбиває Газом, котра вбиває своїх співгромадян і цим насолоджується», — додав Трамп (стиль Трампа з вживанням великих літер збережено. — Ред.). 

Але вже у другому і третьому твітах за середу американський президент висловлює жаль з приводу того, що нині взаємовідносини з Росією є гіршими, ніж за часів «холодної» війни.
 
«Росія повинна допомогти своїй економіці, а всі держави повинні співпрацювати. Ми повинні затримати гонку озброєнь», — написав Трамп. 
 
Після цих заяв речниця Білого дому Сара Сандерс була змушена пояснити, що президент США ще не ухвалив остаточного рішення про військовий удар по Сирії, але він залишається одним із варіантів дій Вашингтона та його союзників.
 
Твіт Трампа, в якому американський лідер попереджає Росію про ракетні удари, вона назвала одним із варіантів.
 
Сандерс наголосила: США переконані, що війська Башара Асада здійснили хімічну атаку в місті Дума.
 
Також Вашингтон покладає відповідальність за цю атаку і на Росію, яка обіцяла сприяти знищенню сирійського хімічного арсеналу.
 
Водночас, за її словами, Трамп сподівається, що ситуація зміниться і Росія перейде до співпраці.
 
У Білому домі кажуть, що Трамп веде консультації про спільні дії з союзниками — Великою Британією, Францією, Ізраїлем та кількома арабськими країнами.
 
Схоже, що після певних вагань прем’єр-міністр Великої Британії остаточно визначилась з підтримкою США у діях проти Сирії.
 
І схоже, що Тереза Мей готова приєднатися до військових дій проти режиму Асада у Сирії без згоди парламенту, повідомили поінформовані джерела Бі-Бі-Сі.
 
За їхньою інформацією, прем’єр-міністр вважає, що реагувати треба терміново. А британські парламентарії повернуться з великодніх канікул лише в понеділок, 16 квітня.
 
Газета «Дейлі Телеграф» повідомила вчора, що удар по Сирії може бути завданий найближчим часом, можливо, навіть у четвер увечері.
 
До США та Британії мають також приєднатися Франція, Ізраїль та Саудівська Аравія.
 
Сьогодні здійснювалися останні приготування до операції. Тереза Мей скликала засідання уряду, щоб упевнитися у його підтримці силових дій проти Сирії.
 
У бойову готовність були приведені британські ВПС та ВМС, у тому числі й підводні човни, які вже скеровані до сирійського узбережжя.
 
Удари мають бути завдані з британської військової бази на Кіпрі. 
 
Водночас уряд Башара Асада, який отримує рятівну для нього військову підтримку з боку Росії, заперечує хімічну атаку, під час якої, за даними джерел Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), загинули понад 70 людей, а близько 500 постраждали.
 
У зв’язку з цим організація вимагає «безперешкодного доступу» до міста Дума, аби перевірити ці повідомлення.
 
Росіяни такого доступу не надають. Питання хімічної атаки в Сирії стало основним у Радбезі ООН. США внесли проект резолюції, в якому запропонували провести міжнародне розслідування нападу.
 
На засіданні 10 квітня 12 країн-членів Ради Безпеки підтримали цей документ, проти виступили Болівія й Росія. Росія вшосте вдалася до свого права вето у питанні сирійської хімічної зброї.
 
Компанія Image Satellite International учора опублікувала супутникові фото, з яких випливає, що більшість російських бойових кораблів залишили сирійський порт Тартус.
 
Якщо на попередніх знімках у порту можна було бачити сім кораблів, два протидиверсійні катери та два дизельні підводні човни, то вчора в порту залишався лише один підводний човен, а решта вийшли в Середземне море і зайняли бойові позиції. 
 
В останні години перед локальним воєнним конфліктом, який може легко перерости в глобальний, Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш та колишній президент США Джиммі Картер застерегли щодо небезпеки втрати контролю над війною в Сирії.
 
Пан Ґутерріш наголосив «на необхідності уникнути ситуації, яка виходить з-під контролю».
 
А Джиммі Картер в інтерв’ю агенції «Ассошіейтед Пресс» закликав Трампа «зберегти нашу країну у спокої, а не перебільшувати чи загострювати виклики, які виникають із Північною Кореєю, Росією чи Сирією».