Паліївщина: лише у квітні вогнеборцям довелося виїхати на тисячі польових пожеж

17.04.2018
Паліївщина: лише у квітні вогнеборцям довелося виїхати на тисячі польових пожеж

Цієї неділі решетилівським пожежникам на Полтавщині довелося, окрім двох гектарів лук і узлісся, гасити ще й хату на околиці села Підок.

Весна замість розливів ніжного первоцвіту кинулася на луки України з цунамі рукотворних вогняних квітів.

 

Хазяйновиті аборигени, незважаючи на завчасні попередження і підняті штрафи, знову масово підпалили в полях та на городах сухостій. 

 

Профілактика не спрацьовує

Квітень для українських вогнеборців став порою суцільного стихійного лиха.
 
Уявіть: iз шести тисяч пожеж, вгамованих вогнеборцями з початку року на сільгоспугіддях, левова частка припала саме на першу половину нинішнього місяця.
 
Переконавшись у неефективності профілактики через офіційні канали масової інформації, пожежники кинулися в соцмережі, послуговуючись для переконливості ще й неформальним лексиконом.
 
Першими на прямий контакт iз потенційною аудиторією вийшли харківські деесенесники: 
 
«Ну що, любителі підпалити траву? Спасибі вам! З 10-ї ранку і до цієї хвилини (18.30) ми навіть не можемо заїхати в частину, бо сипляться виклики про пожежі, — заволали вони минулої середи у мережі «Фейсбук». — Сьогодні завдяки вам, мало не згоріли дві заправки (WOG і ОККО). Але вам цього стало мало, і ви підпалили поле за Олексіївкою, там ми не встиг­ли врятувати все: згоріли дві будівлі та розплідник.
 
У парку Артема ви сьогодні нажерлися і підпалили траву, вогонь від якої перекинувся на дерева. На Журавлівці ви теж вирішили зробити нам «подарунок», очерет — це те, що ви особливо любите. Зараз ми їдемо на черговий підпал трави... Скажу одне: не забудьте, що, коли ми зайняті ліквідацією таких підпалів, у тебе може в цей момент загорітися квартира або машина. Або твоя стара матір не зможе відкрити двері сама, коли її прихопить серцевий напад. Ось тоді, дорогий мій, ми і зустрінемося очима. І згадаєш ти все, як робив «краще» природі і всім навколо...»

Температура підвищена

З початку квітня рятувальники ДСНС України безперестанку ліквідовували пожежі сухої трави, очерету та сміття у Миколаївській, Хмельницькій, Полтавській, Київській, Кіровоградській, Житомирській, Луганській та Вінницькій областях.
 
Як повідомляє Державна служба з надзвичайних ситуацій, через підвищення температурних показників та незначну кількість опадів існує загроза збільшення кількості навіть самозаймання на відкритих територіях.
 
У неділю і понеділок, 15 та 16 квітня, на заході України оголосили надзвичайний рівень пожежної небезпеки, у всіх інших регіонах — високий.
 
З початку року кількість пожеж на відкритих територіях уже перевершила 6 тисяч, сягнувши небаченого апогею у квітні.
 
Основна причина — перебуваючи на пікніках у лісових масивах, присадибних ділянках, в місцях масового відпочинку, люди часто порушують елементарні правила пожежної безпеки, нехтують їхніми вимогами, не замислюються над можливими наслідками своєї недбалості.
 
Ще одне лихо — спалювання торішнього сухостою недбайливими господарями сільгоспугідь, котрі таким чином розраховують зекономити на агротехнологіях.
 
Окрім прямих збитків, через погіршення якості ґрунтів в умовах теплої сухої погоди така тактика ще й шкодить майну прилеглих до полів будинків та господарських споруд.
 
Наприклад, великодні вихідні, замість свята, стали суцільним екстримом для пожежних підрозділів Решетилівського району на Полтавщині.
 
Крім кількох гектарів польових пожеж, довелося гасити ще й займання будинків на околицях сіл Капустяни та Підок, ризикуючи покалічитися під час порятунку майна непричетних до підпалів мешканців.
 
А співробітники ДСНС Київської області за останні три доби минулого тижня здійснили 89 (!) виїздів, пов’язаних iз гасінням трави та ще 22 — iз горінням сміття на стихійних польових звалищах.
 
Тільки минулої п’ятниці вони зареєстрували 28 пожеж трав’яного настилу та 8 випадків загорання сміття на загальній площі тридцять гектарів.
 
А в суботу гасили траву 44 рази і 11 разів — сміття на площі майже в сорок гектарів. На ліквідацію горіння сухостою в неділю виїжджали 17 разів, цієї доби знову згоріло понад тридцять гектарів. 

Чорнобиль нагадує

Ми наче формально й пам’ятаємо національну катастрофу квітня 85-го, та, схоже, не всі зробили висновки, аби уникнути повтору.
 
Закрита після пожежі на реакторі Чорнобильська зона останніми роками теж не уникла гастролей новітніх геростратів. Тому місцеві рятувальники тримають брандспойти напоготові.
 
Минулої п’ятниці відбулися профілактичні пожежно-тактичні навчання за участi фахівців підприємств «Північна Пуща» та «Чорнобильський спецкомбінат».
 
Рятувальники відпрацьовували гасіння лісових та степових пожеж у зонах відчуження та безумовного відселення в умовах радіаційного забруднення місцевості.
 
Тренувалися організовувати роботу міжвідомчого штабу пожежогасіння, взаємодію підрозділів пожежно-рятувальної служби та фахівців інших служб, відпрацьовували міжрегіональну систему управління пожежно-рятувальними підрозділами з використанням прийомів радіозв’язку і повітряної розвідки.
 
Тільки ж чи варто покладатися на професіоналізм і жертовність пожежних служб там, де можна просто не каталізувати цю бездумну весняну паліївщину?
 
Рятувальники вкотре нагадують: якщо пожежа сухостою все-таки виникла і немає можливості загасити її водою, пробуйте засипати невеликі займання землею або збивати полум’я за допомогою широких гілок з листям.
 
Якщо вона набуває небезпечного розвитку, терміново повідомляйте пожежно-рятувальну службу за телефоном 101.
 
За повідомленням Гідрометцент­ру, найближчими днями надзвичайний, 5-й рівень пожежної небезпеки  очікується у Житомирській та Вінницькій областях.
 
На інших територіях він також високий — 4-й за класичною шкалою. У північних областях України також подекуди фіксуватиметься надзвичайний рівень пожежної небезпеки.