Коли слова безсилі, говорять «Томагавки»: головне про удар США і союзників по Сирії

17.04.2018
Коли слова безсилі, говорять «Томагавки»: головне про удар США і союзників по Сирії

Усі ракети коаліції влучили в ціль, запевняють у Пентагоні.

Удар по Сирії, який у суботу о четвертій годині ранку за сирійським часом здійснили сили США, Великої Британії та Франції, виявився «компромісним» для всіх сторін.

 

Західна коаліція виконала свою обіцянку, але зробила це так «гуманно», що задоволеними залишилися і Росія, і Сирія.

 

Росія вчергове заявила про свою перемогу, а сирійці, які стоять на боці президента Башара Асада, й собі відсвяткували перемогу, бо Захід попередив Москву про об’єкти удару, Москва попередила Дамаск, тому весь персонал було евакуйовано і від 105 випущених ракет поранень зазнали лише три особи. 

Пентагон звітує

У ході ударів коаліції по об’єктах у Сирії були «успішно уражені всі цілі». Жодна з ракет не була перехоплена сирійськими засобами ППО, а російська система ППО взагалі не була активізована, заявили в суботу, 14 квітня, в Пентагоні.
 
Таким чином була спростована інформація сирійців, що вони збили 13 ракет «Томагавк», і фантазії глави МЗС Росії Сергія Лаврова про те, що сирійська система протиповітряної оборони знищила більше половини випущеного по Сирії ракетного арсеналу.
 
А російське оборонне відомство і взагалі відзвітувало, що 71 ракета була перехоплена сирійськими засобами ППО. 
 
За словами високопосадового представника Пентагону Кеннета Маккензі, сирійські збройні сили втратили багато обладнання та матеріалів, які використовують для воєнної програми.
 
«Точкові, потужні та ефективні удари західної коаліції завдали суттєвої шкоди воєнно-хімічній програмі сирійського режиму, від якого він не оправиться багато років», — додав Маккензі. За словами генерала, сирійські засоби ППО були активізовані лише після закінчення ракетних ударів. 
 
Міністр оборони Франції Флоранс Парлі повідомила, що французи завдали ударів по «головному дослідницькому центру» та по двох виробничих майданчиках, пов’язаних із «таємною воєнно-хімічною програмою» режиму Асада.
 
Загалом Франція завдала ударів по двох об’єктах в районі Хомса в центрі країни. Британці повідомили, що завдали ударів по «воєнному комплексу» західніше Хомса, де, як вважають, режим зберігає хімічну зброю. 
 
Глава начальників штабів ЗС США Джозеф Данфорд повідомив, що наступних ударів по Сирії не передбачається, якщо лиш сирійський режим не вдасться до наступних хімічних атак. 
 
«Застосування хімічної зброї не може залишатися безкарним» 
 
Глави трьох найвищих установ Європейського Союзу підтримали військову операцію коаліції. Глава Європейської ради Дональд Туск написав: «ЄС підтримує союзників у Сирії».
 
Глава Європейської комісії Жан-Клод Юнкер додав: «Використання хімічної зброї сирійським режимом мусить закінчитися».
 
Глава Європейського парламенту Антоніо Таяні попередив, що в межах пленарної сесії Європарламенту в Страсбурзі відбудуться дебати, присвячені ситуацїі в Сирії.
 
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ висловив думку, що ракетний удар обмежить можливості режиму в Дамаску проводити атаки проти сирійців iз використанням хімічної зброї.
 
В суботу, 14 квітня, цій справі була присвячена зустріч послів натовських країн.
 
Столтенберг заявив на цій зустрічі: «Застосування хімічної зброї не може залишатися безкарним, необхідною є реакція міжнародного співтовариства, і саме це ми бачили вночі».
 
За його словами, «не можна сказати, що проведені останньої ночі удари вирішили всі проблеми, проте, якщо альтернативою була бездіяльність, то удари — це правильний вибір».
 
Він додав, що авіаудари підтримали всі союзники по НАТО.
 
Єнс Столтенберґ знову звернувся до Росії та Ірану із закликом, щоб вони використали свої впливи і не допустили чергових атак із використанням хімічної зброї.

Хто дружить з Асадом... 

Сьогодні (за місцевим часом) Вашингтон має запровадити чергові санкції проти Росії за підтримку сирійського режиму, про що напередодні заявила в інтерв’ю телеканалу Сі-Бі-Ес представниця США в ООН Ніккі Хейлі.
 
«Вони будуть скеровані проти компаній, які займаються обладнанням, пов’язаним з Асадом, і мають безпосереднє відношення до застосування хімічної зброї. Я вважаю, що на цьому етапі всі їх відчують. Думаю, всі розуміють, що ми надсилаємо серйозний сигнал, і  сподіваємось, що він буде почутий», — додала Хейлі. 
 
Попередній пакет санкцій щодо Москви мінфін США прийняв 6 квітня. До чорного списку потрапили 17 держслужбовців, 7 бізнесменів i 14 компаній iз Росії.
 
Ці санкції були запроваджені за дії Росії в Україні та Сирії. 
 

ДУМКА З ПРИВОДУ 

Сильною рукою проти Кремля
 
Колишній євросоюзний комісар Кріс Паттен у розмові з португальською газетою Diario de Noticias заявив, що Володимир Путін вдається до авантюр не лише в Сирії, він надалі хоче перебрати контроль над країнами Центрально-Східної Європи.
 
«Його не цікавить незалежність держав Центрально-Східної Європи. Він вважає, що вони повинні бути пов’язані з Москвою. Мені не здається, що це хороший спосіб дивитися на світ у XXI сторіччі», — сказав політик.
 
Він звернув увагу, що погляди Кремля та Заходу на історію XX століття є розбіжними: «У той час, коли Путін вважає розпад СРСР однією з найбільших трагедій минулого сторіччя, ця ж подія є позитивною для країн, котрі звільнилися від Росії, а також для Заходу, де люди боялися ракетної атаки».
 
Колишній єврокомісар сказав, що останніми роками вичерпалися можливості діалогу Заходу та Росії, а спроба отруєння подвійного агента Сергія Скрипаля та його доньки показує, з якою рішучістю діє Москва: «Я вважаю, що немає альтернативи для політики сильної руки щодо Кремля. Це не західні європейці чи американці бігають по Росії, отруюючи її мешканців. Це не європейці чи американці збили малайзійський літак чи напали на Крим і стоять за конфліктом в Україні. Це росіяни».
 
Британський політик вважає що Росія є однією зі сторін, які відповідають за хімічну атаку в сирійському місті Дума.
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Представники міжнародної Організації із заборони хімічної зброї прибули до Сирії, щоб дослідити справу застосування цього виду зброї в місті Дума. Віце-міністр закордонних справ Сирії Айман Суссан запевнив, що експерти зможуть вільно проводити дослідження.