Новий сюрприз для бізнесу: в Україні хочуть створити Нацбюро фінансової безпеки

18.04.2018
Новий сюрприз для бізнесу: в Україні хочуть створити Нацбюро фінансової безпеки

(Фото прес-служби Президента.)

В Україні хочуть створити Національне бюро фінансової безпеки, яке покликане замінити податкову міліцію та знизити тиск на бізнес.
 
 
Відповідний законопроект Петро Порошенко позначив як невідкладний.
 
 
Однак критики законодавчої ініціативи заявляють, що, в разі ухвалення закону, тиск може тільки збільшитися, як і вплив Президента на економічну сферу. У ситуації розбирався «Апостроф».
 
Законопроект №8157, авторами якого виступили нардеп від Блоку Петра Порошенка Ніна Южаніна і ще низка представників коаліції, був внесений у Верховну Раду ще 19 березня, але 5 квітня Президент позначив документ як невідкладний.
 
Передбачається, що Національне бюро фінансової безпеки (НБФБ) замінить податкову міліцію, яку на папері ліквідували ще 1 січня 2017 року, але яка за фактом продовжила працювати.
 
Президент позиціонує законопроект як такий, що позбавить бізнес зайвого тиску: новий орган повинен забрати функції щодо перевірки в Нацполіції, Служби безпеки, податкової та прокуратури.
 
Після ухвалення закону перевіркою сплати податків на підприємствах має займатися тільки Нацбюро фінбезпеки. Крім того, серед переваг законопроекту Президент назвав можливість для підприємця захиститися в суді.
 
«І тільки якщо в суді він програє і не захоче платити податки, тоді можна буде застосовувати правоохоронний компонент», — пояснюється в заяві глави держави.
 
Юлія Забєліна
(«Апостроф»)