Кіберполіцейські на Тернопільщині викрили 16-річного студента-хакера

18.04.2018
Поки світ обговорює колосальний витік даних користувачів соціальної мережі «Фейсбук», а її власник Марк Цукерберг виправдовується і вибачається на найвищих рівнях, фахівцям усе більше стає зрозуміло, що за елементарних знань і навичок «красти» в iнтернеті спроможні навіть підлітки.
 
Як підтвердження — нещодавнє викриття кіберполіцейськими 16-річного студента з Тернопільщини, який займався продажем викрадених аккаунтів та паролів від електронних гаманців.
 
Як повідомив офіційний сайт Кіберполіції України (cyberpolice.gov.ua ), на жорсткому диску його комп’ютера було виявлено понад тисячу аккаунтів як громадян України, так й іноземних користувачів мережі. За фактом розпочато кримінальне провадження.
 
А передувало його виявленню те, що оперативники Слобожанського (Харківська область) управління Департаменту кіберполіції виявили сайт kamyn9ka.com з адміністративною панеллю шкідливого програмного забезпечення Azorult, призначеного для крадіжки персональних даних.
 
В архівах цього сайта було виявлено близько 400 файлів із даними заражених комп’ютерів із різних куточків світу, в тому числі й українських користувачів.
 
Відтак спеціалісти з кіберполіції встановили, що адміністратором сервера був 16-річний студент, мешканець  Тернопільської області, який володів відповідними навичками роботи з комп’ютерами.
 
Для приховування своєї IP-адреси він використовував низку наявних для цього в мережі інтернет технічних можливостей, а саме розповсю­дження шкідливого програмного забезпечення здійснювалося за допомогою посилання, розміщеного на iнтернет-ресурсі youtube.com.
 
Після переходу за посиланням вірус завантажувався на комп’ютер та шукав необхідну зловмиснику інформацію: паролі до аккаунтів соціальних мереж, доступ до конфіденційної інформації про електронні платіжні системи, паролі від електронних поштових скриньок, ключі від електронних гаманців різних криптовалют тощо.
 
Отриману інформацію інтернет-злодюжка продавав потім на тематичних форумах.
 
Під час проведення санкціонованого обшуку правоохоронці вилучили у хлопця комп’ютерну техніку і мобільний телефон та направили їх на комп’ютерно-технічну експертизу.
 
Після отримання її результатів буде вирішено питання щодо оголошення зловмиснику про підозру за ч.1 ст.361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів та комп’ютерних мереж) Кримінального кодексу України.
 
Зловмиснику світить як мінімум штраф до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або ж виправні роботи на строк до двох років чи й обмеження волі на такий самий строк.