США та Велика Британія попередили про масштабні кібератаки Росії

18.04.2018

Сполучені Штати і Велика Британія заявили 16 квітня, що підтримувані російським урядом хакери заразили комп’ютерні роутери по всьому світу в межах кампанії з кібершпигунства, повідомляє сайт «Радіо Свобода».

У Вашингтоні і Лондоні стверджують, що ця кампанія спрямована на державні організації, підприємства та операторів найважливіших об’єктів інфраструктури.

Спонсоровані російською державою хакери можуть завдати світові масштабного кіберудару.

Про це ще раз, уже вчора, 17 квітня, у спільній заяві застерігають ФБР США, міністерство внутрішньої безпеки США та британський Центр національної комп’ютерної безпеки, інформує агенція dpa.

Цілями атаки можуть стати державні структури, приватні компанії та організації, провайдери інтернет-послуг i важливі об’єкти інфраструктури, вважають у спецслужбах.

Війна за монітором 

Координатор Білого дому з питань кібербезпеки Роб Джойс оголосив, що зловмисники в кіберпросторі, чи то з боку Кремля, чи інших державних суб’єктів, отримуватимуть відсіч із боку США.
 
«Діяльність уряду Росії продовжує загрожувати нашій кібербезпеці. Ми засуджуємо цю активність. Закликаємо всі відповідальні країни використовувати свої ресурси, у тому числі дипломатичні, правоохоронні, технічні та інші засоби, для подолання російської кіберзагрози», — заявила заступник секретаря з питань кібербезпеки та зв’язку Великої Британії Жанетт Манфра.
 
У лютому 2018 року Білий дім звинуватив російських військових у проведенні наймасштабнішої в історії кібератаки з використанням вірусу NotPetya в червні 2017 року.
 
Проте Москва звинувачення про причетність до цієї кібератаки називає «бездоказовими і безпідставними».
 
Вашингтон і Лондон закидають російському урядові зловмисне втручання у світові інтернет-мережі з метою політичного та економічного шпіонажу.
 
На думку спецслужб двох країн, це втручання має на меті зараження роутерів та іншого обладнання шкідливим програмним забезпеченням, що закладає фундамент для майбутніх кібернападів.
 
Звинувачення в плануванні кібернападів прозвучали на тлі погіршення стосунків між РФ і Заходом.
 
Однак хакерські атаки не пов’язують, за словами заступника голови Білого дому з кібербезпеки Роба Джойса, з нещодавнім авіаударом США, Великобританії та Франції в Сирії.

«Брудні трюки» Москви 

Британська газета «Телеграф» повідомила в понеділок, що Росія розпочала «кампанію брудних трюків» щодо Великої Британії, зокрема, в двадцять разів посиливши кампанію дезінформації в соціальних мережах, від часу атаки союзницьких сил на Сирію.
 
Газета зазначила, що серед британських урядовців є «побоювання, що це може стати прелюдією до повномасштабних кібератак із боку Росії».
 
В соціальних мережах проводиться аналіз профілів, пов’язаних із Кремлем, щоб оцінити їх можливий вплив на публічні дебати у Британії. Глава МЗС Великої Британії Борис Джонсон, якого цитує «Телеграф», застеріг, що «необхідно вживати всі запобіжні заходи» для захисту від можливих нападів хакерів, яких підтримує російський уряд.
 
Окрім «Телеграф», інші британські газети «Дейлі Експресс» та «Дейлі Міррор» стверджують, що Москва обрала саме такий спосіб помсти за авіаудари коаліції по Сирії.
 
А офіційний представник Пентагону Дана Уайт стверджує: «Російська кампанія з дезінформації вже почалася. Кількість тролів із Росії збільшилася у дві тисячі разiв за останню добу. Ми продовжимо повідомляти про подібні факти».
 
Журналісти говорять про можливі кібератаки на аеропорти, залізничні компанії, лікарні, електростанції та банки. Але британські газети не лише лякають, а й утішають, стверджуючи, що міністерство оборони країни готове відбивати атаки, якщо Кремль піде на розгорнуту масштабну цифрову війну. 
 

ДО РЕЧІ

Учора до звинувачень Росії в кібератаках приєдналася Австралія. Міністр iз питань кібербезпеки цієї країни Ангус Тейлор звинуватив Росію у здійсненні масових кібератак на компанії його країни в 2017 році. Як зазначається, мішенями російських кібератак стали близько 400 австралійських компаній.