Жодного дня тиші: за дві останні доби бойовики 95 разів обстріляли українські позиції

20.04.2018
Великоднього перемир’я не було, воно залишилося лише на словах.
 
Із 30 березня по 16 квітня 2018 року в зоні АТО зафіксовано одне бойове зіткнення та 720 обстрілів iз боку НЗФ ОРДЛО, 685 із них були прицільні.
 
Такі цифри озвучили на черговій зустрічі в Мінську 18 квітня.
 
Про це повідомила прес-секретар члена ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер.
 
«Кількість обстрілів збільшилася в рази, не забезпечено жодного дня тиші, серед українських військових є загиблі та поранені. Викликає обурення чергова провокація стосовно персоналу Донецької фільтрувальної станції, внаслідок якої поранено співробітників станції», — зазначила Оліфер.
 
За її словами, на зустрічі українська сторона знову заявила про готовність передати РФ більше 20 її громадян, які перебувають у закладах української пенітенціарної системи за злочини проти територіальної цілісності і суверенітету України, в обмін на звільнення політв’язнів, яких утримують на території Росії.
 
За інформацією члена ТКГ Ірини Геращенко, Україна готова передати 23 громадян РФ, хоча наразі переговори щодо обміну зайшли в глухий кут.
 
«Ми наполягаємо на негайному допуску до тюрем на окупованих територіях Міжнародного Комітету Червоного Хреста, і сьогодні я неодноразово порушувала це питання. МКЧХ має сприяти в пошуку зниклих, у пошуку інформації про незаконно утримуваних, у моніторингу ситуації в тюрмах. До української пенітенціарної системи МКЧХ має повний доступ, натомість, за роки війни МКЧХ жодного разу не були допущені до українських в’язнів у РФ і на окупованих територіях», — зазначила Геращенко.
 
Вона також повідомила, що сторони просунулися в питанні реконструкції вщент зруйнованого мосту в Станиці Луганській, до ремонту якого готовий підключитися МКЧХ.
 
Тим часом за дві доби, 17-18 квітня, російсько-окупаційні війська здійснили 95 обстрілів українських позицій.
 
Про це повідомляють у прес-службі Штабу АТО. При цьому ворог застосовував заборонене Мінськими угодами озброєння. 17 квітня внаслідок ворожого вогню один український воїн загинув.
 
За два дні четверо захисників зазнали поранень. Один отримав бойове травмування. Їм надали медичну допомогу.