Юні українські хокеїсти в наступному році спробують свої сили в другому за силою дивізіоні світу

24.04.2018
Юні українські хокеїсти в наступному році спробують свої сили в другому за силою дивізіоні світу

Юніорська збірна України завершила домашній чемпіонат світу в дивізіоні ІВ перемогою над збірною Румунії. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Уже не перший рік національна збірна України, як невтомний мандрівник, балансує між другим та третім за рейтингом дивізіонами світового хокею.
 
 
Без сумніву, ідея про те, що вітчизняні хокеїсти мають грати в найсильнішій лізі збірних світу, нікуди не зникла, але можливостей для її швидкої реалізації у вітчизняному хокеї наразі просто не існує. 
 
 
При цьому  важливішою на даному етапі еволюції є реалізація завдання з повернення «синьо-жовтих» у дивізіон ІА, звідки українські хокеїсти вилетіли торік, відверто проваливши домашній «мундіаль» у Києві.
 
 
Якби, виправляючи помилки своїх старших колег, юніорська збірна України (до 18 років) на тріумфальній ноті завершила свій ЧС у дивізіоні ІВ, який упродовж минулого тижня проходив у столичному Палаці спорту.
 
У заключному поєдинку турніру підопічні Олега Ігнатьєва розгромили збірну Румунії (6:0), й, як переможці змагань, автоматично отримали перепустку до когорти вищого представництва.
 
«Це перемога всієї країни й українського хокею», — заявив очільник українських юніорів Ігнатьєв.
 
Проблеми з інфраструктурою та слабкою державною підтримкою, котрі, за словами наставника, заважають розвиватися юним хокеїстам в Україні, на домашньому турнірі «синьо-жовті» змогли компенсувати самовіддачею, характером та дисципліною.
 
Повторивши свій успіх 2011 року, юніорська збірна України наступного року матиме нагоду закріпитися в дивізіоні ІА.
 
Без сумніву, подібного прагнутимуть і хокеїсти національної збірної України, котрі в суботу розпочали свої виступи на ЧС-2018 ІВ у Каунасі.
 
Свій турнірний шлях у Литві підопічні Олександра Савиць­кого розпочали перемогою над відверто скромною командою Румунії.
 
Після серії з п’яти поспіль офіційних поразок, отриманих, до слова, на домашньо­му ЧС-2017 в Києві, «вікторія» — 3:0 — над румунами, як ковток свіжого повітря для втомленого пілігрима.
 
«Успіх у матчі з командою Румунії — хороший старт чемпіонату світу», — визнав голкіпер «синьо-жовтих» Сергій Гайдученко, котрого, до слова, організатори змагань визнали найкращим гравцем матчу.
 
Як зізнався український голкіпер, у команді не думали, що румуни завдадуть значної кількості кидків по його воротах.
 
Утім йому разом iз партнерами довелося виконати значний об’єм роботи, аби на мажорній ноті розпочати турнір.
 
Щоправда, розвинути турнірний успіх підопічні Савицького не змогли й у наступному турі зазнали фіаско від команди Естонії. 
 
Відзначимо, що право підвищитися в класі, за яке в баскетбольній столиці Литви на «Жальгіріс-арені» разом iз господарями хокейного «мундіалю» змагаються збірні України, Румунії, Естонії, Хорватії та Японії, отримає лише одна збірна. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат світу в дивізіоні ІВ. 1-й тур. Естонія — Японія — 1:2, Румунія — Україна — 0:3, Хорватія — Литва — 0:3. 2-й тур. Україна — Естонія — 0:2.
* * *
Юніорський чемпіонат світу в дивізіоні ІВ (до 18 років). Україна — Румунія — 6:0, Японія — Італія — 3:2, Угорщина — Австрія — 0:4.
Підсумкове становище: Україна, Австрія — 12, Японія — 10, Угорщина — 7, Італія — 4, Румунія — 0.