«Брати Гадюкіни» презентували пісню до комедії «Шляхетні волоцюги»

24.04.2018
«Брати Гадюкіни» презентували пісню до комедії «Шляхетні волоцюги»

«Шляхетні волоцюги». (Фото зі сторінки Івана Шарана у «Фейсбуці».)

Восени, наприкінці вересня, у прокат вийде стрічка «Шляхетні волоцюги» — про специфічну львівську батярську субкультуру.
 
 
Існує думка, що назва «батяр», ймовірно, виникла з угорської.
 
 
Так називають людину, схильну до непередбачуваних вчинків, гульвісу, авантюриста.
 
 
Такими, власне, завжди і були львівські батяри. 
 
 
Головні герої комедії Бодя й Мірек живуть під гаслом «Любити Львів, жінок та жарти», і є персонажами позитивними.
 
У фільмі вони неодноразово рятують дівчину-сироту і постійно їй допомагають. Події в кінострічці розгортаються у Львові в 1938-1939 роках.
 
Актор Іван Шаран, який у стрічці грає персонажа Бодю, жартує, що вже просто сивіє від цієї комедійної ролі, бо в театрі звик грати  драматичні сцени.
 
«Мій персонаж — гострохарактерний. Я охарактеризував його комаром. Тому що комар всюди літає, він дуже прудкий. Для того, щоб персонаж запам’ятався, його потрібно було робити максимально яскравим, пластичним, харизматичним, — ділиться з «Україною молодою» Іван Шаран.
 
— Знімальний процес будувався на важких фізично речах: ми постійно багато рухалися — бігали, танцювали, билися. Було важко все це витримати, але після місяця зйомок я звикнув».
 
Спеціально до фільму відомий в Україні львівський рок-гурт «Брати Гадюкіни» розробив власне аранжування пісні «Тільку ві Львові» та зняв до неї кліп, у якому використано кадри з фільму. Автор тексту пісні — єврейсько-польський пісняр Емануель Шлехтер.
 
Переклад українською здійснив поет Богдан Стельмах. «Шляхетних волоцюг» знято за мотивами польської комедії «Волоцюги» (1939 року), автором сценарію якої є також Емануель Шлехтер. Саме там уперше в кіно прозвучала найвідоміша пісня про Львів «Тільку ві Львові». 
 
Побачить глядач у фільмі і «Братів Гадюкіних». Своїх ролей у стрічці вони поки що не розкривають. Режисер фільму розповідає, що глядач побачить їх у найрізноманітніших амплуа: і на кладовищі, і в опері, і на площі Ринок.
 
«До початку роботи були побоювання, хвилювання через те, як у нас складуться стосунки з «Братами Гадюкіними», бо це ж творчість. Але коли ми зустрілися на Личаківському кладовищі, як тільки я їх побачив, то зрозумів, що ми однієї групи крові», — розповідає режисер фільму Олександр Березань.
 
У ролях також: Юрій Хвостенко, Ірина Гришак, Іван Шаран, Павло Кружнов, Ксенія Ніколаєва, Олег Примогенов. Кінострічку створено за підтримки Державного агентства України з питань кіно. Вона стала переможцем дев’ятого конкурсного відбору Дер­ж­­кіно та отримала 18 мільйонів 582 тисячі гривень державного фінансування. Зйомки проходили із серпня по жовтень 2017 року у Львові та Києві.