Сила народного гніву: як вірмени таки змусили Сержа Саргсяна відмовитись від прем'єрства

24.04.2018
Сила народного гніву: як вірмени таки змусили Сержа Саргсяна відмовитись від прем'єрства

Майдан по-єреванськи: поліція затримала, а згодом випустила десятки протестувальників.

У неділю в Єревані учасники мирного мітингу домовились продовжувати акції громадянського протесту щодня вранці, а увечері збиратися на мітинг на площі Республіки в столиці країни, повідомляє «Євроньюз».

 

Цього ж дня між поліцією та протестувальниками спалахнули нові сутички.

 

Було заарештовано та доставлено в поліцейські дільниці більше 200 маніфестантів, але більшість iз них відпустили в ніч проти понеділка.

 

Натомість залишили під арештом лідера опозиції, депутата парламенту Ніколу Пашанина та його колег — депутатiв Сасуна Мікаеляна й Арарата Мірзояна.

 

Обмануті вірмени 

До арешту Пашиняна зазнала провалу його зустріч із Сержем Саргсяном, екс-президентом країни та призначеним минулого вівторка новим прем’єр-міністром Вірменії.
 
Власне, це призначення жадібної до влади особи, яка вміє розпоряджатися цією владою лише на власну користь, і викликало сплеск обурення та хвилю народних протестів.
 
Пана Пашиняна затримали після того, як прем’єр Вірменії Серж Саргсян перервав iз ним у неділю переговори, які транслювало телебачення.
 
Під час переговорів, які тривали близько трьох хвилин, Нікол Пашинян вимагав, аби прем’єр пішов у відставку.
 
«Я прийшов сюди, щоб обговорити умови вашої відставки та умови мирної та поступової передачі влади», — зазначив опозиціонер.
 
Серж Саргсян назвав такі вимоги «шантажем» і залишив залу. Пашинян уже сидів у в’язниці за участь у протестах проти Сержа Саргсяна у 2008 році.
 
Затриманим у неділю трьом опозиційним депутатам Ніколу Пашиняну, Арарату Мірзояну та Сасуну Мікаеляну висунули звинувачення в організації незаконних зібрань.
 
Серж Саргсян за 10 років президентства довів народ Вірменії до крайнього зубожіння, значна частина населення країни емігрувала, рятуючись від жебрацького існування та повальної і всюдисущої корупції.
 
Остання розрослася пишним цвітом за роки правління Саргсяна, який призначав на найбільш «хлібні» посади членів своєї родини та корумповане найближче оточення.
 
Вірмен найбільше вразила дворушність екс-президента, який, проводячи конституційні зміни на користь майже необмеженої влади наступного глави уряду, урізаючи при цьому повноваження президента до суто представницьких, обіцяв, що сам не буде претендувати на посаду прем’єр-міністра, але підступно обманув співвітчизників. 

Військові підтримують мітингарів

Водночас недільне затримання опозиціонера Нікола Пашиняна спровокувало новий виток протестів у країні.
 
На найбільшу площу країни вийшли більше 100 тисяч протестувальників iз плакатами «Я — Нікол», які скандували ім’я опозиціонера та гасла «Серж, йди геть».
 
Це був наймасовіший протест у новітній історії Вірменії. 
 
Влада, схоже, готувалася до силового вирішення протистояння. Автобуси, завантажені поліцейськими, можна було побачити на вулицях, які ведуть до площі Республіки.
 
Міністерство юстиції випустило попередження, яке нагадує громадянам, що поліція має право розігнати демонстрації незалежно від характеру акцій протесту.
 
Поліція Вірменії повідомила, що ухвалено рішення про припинення акцій протесту опозиції, зокрема на площі Республіки у центрі Єревана.
 
«У разі невиконання вимог поліція має право затримувати демонстрантів та застосовувати силу», — цитує повідомлення правоохоронців агенція «Інтерфакс».
 
Учора ситуація в Єревані вийшла на новий виток загострення, оскільки до протестувальникiв почали приєднуватися окремі військові.
 
Міністерство оборони країни допускає запровадження над­звичайного стану для придушення протестів. 
 
Євросоюз висловив занепокоєння ситуацією та закликав владу відпустити всіх затриманих та перейти до діалогу.
 
«Право на свободу мирних зібрань, згідно з законом, є загальним та фундаментальним правом всіх громадян», — нагадала представниця зовнішньо­політичної служби ЄС Майя Косьянчич. Брюссель обіцяє ретельно стежити за ситуацією.
 
А ще ретельніше за ситуацією у Вірменії стежить Росія, бо бажає і надалі тримати республіку в зоні свого впливу.
 
У Москві поліція пізно ввечері 22 квітня затримала кількадесят людей, які на подвір’ї Кафедрального собору Вірменської церкви протестували проти призначення Сержа Сарґсяна прем’єр-міністром Вірменії.
 
Було затримано більшість учасників акції, вказують російські інформагенції. Не виключено, що Кремль має план силового сценарію в разі розвитку подій у Вірменії, які розвиватимуться в небажаному для нього напрямку. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Коли верстався номер, стало відомо, що прем’єр-міністр Вірменії Серж Сарґсян подав у відставку.
 
Як повідомляють «Новини Вірменії», у понеділок з СІЗО також випустили опозиціонерів Нікола Пашиняна, Сасуна Мікаеляна й Арарата Мірзояна.
 
За словами першого віце-прем’єра Вірменії Карена Карапетяна, чергові перемовини між опозицією та владою заплановано на 24 квітня.