Мінмолоді та спорту дозволило українським атлетам змагатись у Росії

25.04.2018
Мінмолоді та спорту дозволило українським атлетам змагатись у Росії

Вітчизняні борці вибороли право на участь у ЧЄ-2018 у Каспійську. (Фото з сайта ukrwrestling.com.)

Одразу після завершення юніорського чемпіонату світу з хокею в дивізіоні ІВ у столичному Палаці спорту мала пройти світова першість iз боротьби серед кадетів.
 
Утім незадовго до її старту керівництво Об’єднаного світу боротьби перенесло ці змагання з України до Македонії, пояснивши своє рішення неможливістю української сторони повною мiрою надати державні гарантії допуску для всіх учасників змагань.
 
Слід відзначити, що проблемне питання стосувалося спортсменів із сусідньої Росії, котрі без погодження з Україною відвідували Крим після його анексії РФ.
 
Очевидно, не реагувати на гострі й болісні для себе політичні питання українська влада не може. Водночас у спортивному світі не люблять, коли високі чиновники так чи інакше втручаються в життя спортсменів, i наслідки такого впливу можна оцінити на прикладі кадетського ЧС-2018 iз боротьби.
 
Не так давно у вітчизняному міністерстві молоді та спорту заборонили українським атлетам брати участь у змаганнях на території Російської Федерації.
 
Підписуючи в березні той наказ, міністр Ігор Жданов визнав, що його відомство втручається дещо не в свою парафію, проте, як наголосив чиновник, «на кожне правило є свій виняток».
 
Після того як на заключний етап Кубка світу з біатлону до Тюмені — через заборону «спортивного» міністерства — не потрапили вітчизняні «стріляючі лижники», під питанням також опинилася й поїздка українських борців на чемпіонат Європи до російського Каспійська.
 
І якщо у статуті Міжнародного союзу біатлоністів жодних санкційних пунктів стосовно неявки спортсменів на етап Кубка світу прописано не було, то на борців — у разі їхнього демаршу з ЧЄ — може очікувати суворе покарання.
 
І тут йдеться  не тільки про позбавлення можливості брати участь у ліцензійних олімпійських стартах. Як покарання за неявку на ЧЄ для української команди називали й її трирічну дискваліфікацію.
 
Не дивно, що в Асоціації спортивної боротьби України (АСБУ) з великим побоюванням чекали наближення старту ЧЄ й, незважаючи на можливі іміджеві втрати, на своєму виконкомі вирішили таки відправити борців на турнір до Росії, котрий розпочинається 29 квітня.
 
«Офіційно рішення було прийняте з метою участі в континентальному чемпіонаті, для мінімізації ризиків, котрі очікували б спортивну боротьбу України через неучасть у цьо­му заході, і, відповідно, до положень Олімпійської хартії і Все­світньої федерації боротьби», — заявили в АСБУ.
 
А трохи згодом iз «по­м’як­шувальним» наказом вийшло й «спортивне» міністерство, знявши пряму заборону на участь українських спортсменів у змаганнях на території РФ.
 
«Враховуючи автономність спорту і Олімпійську хартію, я не можу заборонити окремим спортсменам і тренерам змагатися за кордоном. Тому ми юридично уточнили цей момент у новому указі й заборонили державне фінансування виступів спортсменів національних команд України в турнірах на території Росії, гроші платників податків на це витрачати не будуть, і спортсмени не отримають преміальних від держави за участь у таких турнірах. Міністерство і я особисто виступаємо проти участі збірних у турнірах на території Росії, відповідальність за участь у цих заходах несуть спортивні федерації», — заявив Ігор Жданов.