Штучки, які тануть у роті: як приготувати хмаркові безе на власній кухні

25.04.2018
Штучки, які тануть у роті: як приготувати хмаркові безе на власній кухні

Тема яєць буде не повністю розкрита без меренги — цих хмаркових, надзвичайно ніжних і особливо смачних кулінарних штучок, які у буквальному розумінні тануть у роті.
 
Будь-яке свято з ними вдасться на славу! Але безе можна робити і на будень, таким чином і його перетворюючи на свято. 
 
Приготувати їх зовсім нескладно, переконана киянка Світлана Омелянова. Вона розповідає секрети цієї крихкої, дуже ніжної, але неймовірно смачної справи. 
 
Акуратно відокремити білки від жовтків у чистий сухий посуд. Зважити (на 100  г білків — 200 г цукру).
 
Починати збивати на низьких оборотах міксера (це один із секретів), поступово збільшуючи швидкість, але не до максимальної. Коли будуть м’які піки, додавати потроху цукор.
 
Збивати на великих оборотах доти, доки цукор, якщо взяти масу двома пальцями і розтерти, майже не буде відчуватися (якщо і буде трошки — нічого страшного).
 
Наприкінці додати пару крапель лимонного соку.
 
Головне — не перебити, бо білки розшаровуються і стають не придатні до випікання. Деко застелити пергаментом, відсадити безе і випікати при 100 градусах при не повністю закритих дверцятах духовки (між дверцятами і самою духовкою кладу коробку з сірників), тоді циркулює повітря і виходить зайва волога.
 
Випікати 1,5-2 години. Готове безе має легко відставати від пергаменту. Ніякого кромалю і водяної бані.
 
Ну а якщо безе ще є в тортику чи пляцку, то це кілька задоволень в одному! Оля Маланюк зі Львівщини вчить пекти пляцок із безе — ананасово-кокосовий. Мрія, а не пляцок, але рукотворна мрія. 
 
Отож потрібно: для тіста — 4 яйця, склянка цукру, 2 столові ложки какао, 6 столових ложок води, склянка борошна, столова ложка амоняку (погасити оцтом). 
 
Безе: склянка цукру, пачка кокосової стружки, 4 бiлки.
 
Крем: ананас — 450 г. Процiдити сiк у склянку. До першої половини склянки додати пудинг сметанковий, до другої — масу з жовткiв: 4 жовтки розтерти з трьома столовими ложками цукру. Все разом зварити.
 
Окремо 500 г масла збити з заварною масою, потім туди додати кубиками порiзанi ананаси. З першого тiста печемо 2 коржi. Коли охолонуть, між ними покласти безе. Зверху викласти 300 г родзинок, заздалегідь замочених (я заливаю окропом, можна брендi).
 
2 плитки шоколаду розтопити, додати 100 г масла і полити родзинки. Якщо ваші рідні ще такого не куштували — не зволікайте! Нехай тішаться смачними виробами ваших рук!