Московський суд у середу вперше вислухає захист Романа Сущенка

25.04.2018
У Москві 25 травня міський суд вперше вислухає захист журналіста Романа Сущенка.
 
Адвокат незаконно затриманого українця Марк Фейгін надасть нові докази невинності свого підзахисного, а також зачитає клопотання про надання в’язню совісті необхідної медичної допомоги. 
 
Виступити на користь Романа Сущенка правозахисник отримав змогу вперше після того, як московський міський суд вислухав аргументи сторони обвинувачення.
 
— Доказів невинності у нас більш ніж достатньо, — вважає Марк Фейгін. — Сущенко ні в чому не винен, проти нього співробітники ФСБ Росії здійснили провокацію, яка коштувала йому свободи та здоров’я.
 
На думку адвоката, не слід розраховувати на поблажливість суду, який контролюється Кремлем. До того ж процес проходить у закритому режимі.
 
Ще в квітні суд продовжив для українського журналіста термін утримання у СІЗО «Лефортово» до 16 вересня поточного року.
 
Та незважаючи на це, в Романа Сущенка є реальний шанс вийти на свободу за програмою обміну військовополоненими вже на початку літа 2018 року.
 
Український журналіст, позбавлений волі за рішенням Кремля, у стінах в’язниці веде щоденник, робить письмові записи про життя в російському СІЗО, а також регулярно надсилає рідним та близьким свої малюнки.
 
— Цензори стали лояльніше ставитися до творчості батька, тому зараз ми отримуємо від нього більше повідомлень, аніж це було раніше, — повідомила дочка в’язня совісті Юлія Сущенко. — Нещодавно він намалював зимовий пейзаж Андріївського узвозу в Києві, підписавши на зворотному боці малюнка, що це копія роботи українського художника Сергія Брандта. Малюнок виконаний за допомогою кулькової ручки, олівця, соку буряка, лушпиння цибулі та чаю. Серед робіт є й морський маяк, який носить назву «Пекельне пекло» та найповнiше передає ті почуття й емоції, які зараз відчуває українець, котрий уже другий рік поспіль незаконно утримується в місцях позбавлення волі.
 
За словами доньки Романа Сущенка, у квітні 2018 року вони змогли отримати лише кілька з тих листів, які їхнiй батько відправляв iще восени минулого року. Майже половина його послань «загубилася» в дорозі, так і не потрапивши до рук адресатів.
 
Нагадаємо, що кореспондент Національного інформаційного агентства «Укрінформ» Роман Сущенко був затриманий співробітниками ФСБ 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув iз приватною поїздкою.
 
Журналісту пред’явили офіційне звинувачення за статтею «Шпигунство», санкції якої передбачають термін позбавлення волі до 20 років.
 
У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. Другий рік триває судовий розгляд по справі Сущенка, незважаючи на активний протест представників громадськості як в Україні, так i в усьо­му світі.