Балух мужньо голодує вже 47 днів, а окупанти вперто приховують інформацію про його стан

04.05.2018
Представників МЗС України обурила поведінка окупантів, які ніяк не реагують на страждання засудженого на території анексованого Криму українського активіста.
 
В’язень совісті буквально пару днів тому вийшов із карцеру, куди його перевели за «порушення правил внутрішнього розпорядку», та перебуває у вкрай виснаженому стані, але в медичній допомозі йому відмовлено! 
 
— Ми змушені порушити питання про термінове звільнення Володимира Балуха та допуск до нього лікарів на міжнародних майданчиках, — заявила речник МЗС України Мар’яна Беца. — Жодної реакції від представників СІЗО Сімферополя та офіційної влади Росії до нас поки що не надходило.
 
За словами офіційних представників зовнішньополітичного відомства України, МЗС Росії вважає за краще замовчувати інформацію про стан здоров’я Володимира Балуха, а також ігнорувати заклики Києва про його негайне звільнення.
 
Не­зважаючи на те, що політичний в’язень ще 19 березня оголосив безстрокове голодування, тюремники вважають за краще продовжувати моральний тиск на знесиленого українця. 
 
Відразу ж після того, як він вийшов із карцера, на проросійських інформаційних ресурсах поширили фейкову інформацію про те, що Володимир Балух нібито припинив голодування. 
 
Потім окупанти свідомо перевели в’язня совісті до тюремної камери на двох, де, окрім Володимира Балуха, утримують арештанта, якому регулярно надходять посилки з домашньою їжею.
 
За словами правозахисників, ці дії можна порівняти з тортурами та бажанням морально знищити патріота України.
 
— До початку суду він протримається, — упевнений заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз. — Минулого тижня його намагалися насильно нагодувати, але він відмовився. Володимир Балух — стійкий боєць i від своїх принципів ніколи не відмовиться.
 
Нагадаємо, що мешканець Криму опинився у СІЗО міста Сімферополь за сфабрикованою співробітниками ФСБ справою про тероризм після того, як вивісив над своїм будинком прапор України.
 
Підконтрольний Кремлю суд швидко виніс незаконне рішення про утримання Балуха в колонії-поселенні впродовж трьох із половиною років, а також наказав стягнути з нього штраф розміром у десять тисяч рублів.
 
Відразу ж за вироком послідувало побиття та моральне приниження політичного в’язня з боку тюремників, що й спровокувало Володимира Балуха на такий вчинок, як оголошення безстрокового голодування.
 
В Україні за долею невинно засудженого кримчанина стежать журналісти, активісти громадських організацій, правозахисники, а також архієпископ Сімферопольський та Кримський Климент, який готовий допомагати у вирішенні складної ситуації.
 
Після того як Володимир Балух мужньо виніс 45-денну добровільну відмову від їжі, його справою зацікавилися представники міжнародних правозахисних організацій.