Двадцятий театральний фестиваль у Херсоні «Мельпомена Таврії» збирає театри з 12 країн

08.05.2018
На фестивальній мапі українського театру, яка нині, на щастя, майорить численними назвами, «Мельпомена Таврії» завжди стоятиме на умовному підвищенні.
 
Два десятиліття тому художній керівник Херсонського обласного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша Олександр Книга запросив на перший театральний форум і з того часу невтомно примножує його мистецький авторитет. 
 
«Ми починали як фестиваль музичних прем’єр, перший фест тривав три дні. Згодом почали запрошувати театральні колективи з інших країн, фестиваль отримав статус міжнародного, — згадує сьогодні Олександр Книга.
 
— За ці два десятиліття він переживав різні періоди, не лише безтурботні й позитивні: в 2014-му, приміром, коли росіяни захоплювали Крим, наша «Мельпомена Таврії» відзначала повноліття і ми в Херсоні вручали їй український паспорт. Той фестиваль запам’ятався великою кількістю патріотичних заходів: виїздом у Херсонські степи з концертною програмою до Дня прикордонника, патріотичними флеш-мобами, показом модельної колекції «Слава Україні», розгортанням 500-метрового рушника єдності...» 
 
На ювілейний фестиваль, який розпочнеться 17 травня і триватиме протягом десяти днів, приїдуть театри з Португалії, Німеччини, Литви, Польщі, Угорщини, Туреччини, Ізраїлю, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови.
 
До театральної афіші вписано 51 виставу від 43 театрів, які переглянуть близько 25 тисяч глядачів. Серед українських прем’єр, що будуть презентовані у Херсоні, — легендарний «Вій. Докудрама» Чернігівського театру імені Шевченка, який уже встиг зібрати схвальну критику і після перших показів очолив рейтинг симпатій чернігівських театралів; «Лавина» Луганського обласного музично-драматичного театру; «Кохані люди, які «отак от» щось говорять» столичного театру «Актор» (виставу грають непрофесійні актриси, які для цього спектаклю самі записували монологи різних людей); гоголівський «Вій» Житомирського театру імені Івана Кочерги; дві вистави везе на фестиваль «Дикий театр; свої останні прем’єри презентують і самі херсонці... Спеціальна подія — світова прем’єра проекту «Херсон 1918/2018» (автор — Максим Курочкін, режисер — Андрій Май), який готують українські та німецькі актори. 
 
Цього року фестиваль матиме кілька локацій не лише у Херсоні, як зазвичай, а й у сусідньому Миколаєві (всього буде задіяно 20 різних майданчиків). Організатори херсонської «Мельпомени» сподіваються, що вже наступного року «Мельпомена на Миколаївщині» виокремиться у самостійний фестиваль.
 
Більше того, про свій мистецький форум заговорили і херсонські лялькарі. Вуличні джазові концерти, виставки Світлани Леонтьєвої та Ольги Гоноболіної, літературні зу­стрічі та автограф-сесії відомих українських письменників, кіно — такими будуть позатеатральні події на «Мельпомені».