У Києві діє виставка до 100-річчя від дня народження Олеся Гончара

08.05.2018
У Центральному державному архіві-музеї літератури і мистецтва України відбулося урочисте відкриття міжархівної документально-художньої виставки «Собор душі» до 100-річчя від дня народження Олеся Гончара та 50-річчя видання роману «Собор». Виставка триватиме два місяці.
 
«В експозиції виставки представлено оригінали цінних архівних документів, що зберігаються в ЦДАМЛМ України, копії архівних документів, надані родиною Олеся Гончара та архівними установами, які долучилися до виставкового проекту, що різнопланово відтворюють основні віхи життя і творчості письменника-класика. На виставці представлено графічні та скульптурні роботи Руслана Найди, книжки Лесі Гончар і Руслана Найди, фотографії та документи з родинного архіву, які репрезентують життя i творчість талановитих нащадків родини Олеся Гончара», — кон­статувала Олена Чижова, директорка архіву-музею.
 
Теплими спогадами про Олеся Гончара поділилися письменник, Герой України Юрій Мушкетик, літературознавець Сергій Гальченко, український режисер-документаліст, лауреат Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка Валентин Сперкач.
 
Окрасою заходу став виступ учнів спеціалізованої школи №76 імені Олеся Гончара, які здійснили інсценізацію уривку новели Олеся Гончара «Модри Камень», представили «Поезію Другої світової війни» за мотивами його «Фронтових поезій» та показали зворушливий номер за мотивами листування Олеся Терентійовича та Валентини Данилівни Гончар.
 
На відкритті виставки переглянули документальний фільм, створений на основі архівних кінодокументів, що зберігаються в Центральному державному кінофотофоноархіві України ім. Г. С. Пшеничного, та уривків документального фільму Володимира Сперкача про Олеся Гончара.
 
У заході взяли участь онука Олеся Гончара, українська письменниця Леся Гончар iз чоловіком, скульптором і графіком, Русланом Найдою.