Бойовики усе частіше цілять iз ПТУРів у пункти пропускв і авто волонтерів

08.05.2018
Теплі святкові дні лише стимулюють ворога до активізації бо­йових дій на Донбасі.
 
Усе частіше відбуваються локальні бої на лінії фронту, а не лише ворожі обстріли позицій ЗСУ.
 
Так, минулої неділі захисники України потрапили у ворожу засідку, але змогли відбити атаку диверсантів.
 
Як повідомляє прес-служба 24-ї бригади iменi короля Данила, бійці механізованого батальйону під час патрулювання району неподалік окупованої Горлівки натрапили на вибуховий пристрій, внаслідок підриву якого один захисник України загинув, а ще двоє зазнали поранень.
 
Ворожим диверсантам не вдалося добити поранених, адже «на місце події прибула резервна група з найближчого опорного пункту, по якій бойовики ДРГ відкрили вогонь».
 
«Після короткого вогневого зіткнення резервна група почала переслідувати противника, трьох бо­йовиків було знищено», — повідомили в ОМБр.
 
Цими ж днями озброєні бойовики затримали патруль місії ОБСЄ біля окупованого Дебальцевого.
 
«Двоє озброєних членів збройних формувань зупинили патруль місії на автошляху М03 біля н. п. Дебальцеве (58 км на північний схід від Донецька) і повідомили, що в цьому районі ведуть роботи з розмінування. Приблизно через 90 хвилин патрулю СММ дозволили проїхати далі», — йдеться у звіті СММ ОБСЄ.
 
Зазначимо, що минулої суботи вранці окупанти двічі обстріляли керованими протитанковими ракетами з ПТУР контрольно-пропускний пункт в’їзду-виїзду «Гнутове» на Маріупольському напрямку.
 
Відтак у районі КПВВ було тимчасово оголошено режим «червоний».
 
Як повідомив прес-центр операції Об’єднаних сил, на пункті пропуску перебувало багато цивільних громадян, яких евакуювали в бліндажі. «В результаті обстрілу пошкоджено два автомобілі та робочий модуль прикордонної служби, люди не постраждали», — повідомили у прес-центрі ООС.
 
Помічник глави ДПСУ Олег Слободян зазначив, що на момент першого обстрілу на КПВВ перебувало близько 100 осіб i 40 автомобілів. Тоді як голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський додав, що «Гнутове» бойовики обстріляли саме з ПТУРів.
 
Показово, що напередодні (минулої п’ятниці. — Ред.) бойовики терористичної «ДНР» знищили ракетою з ПТУР автомобіль громадської організації «Християнська служба порятунку» біля селища Опитне Донецької області.
 
Волонтери, які розвантажували гуманітарну допомогу, почули шипіння ракети і встигли відскочити від авто. 
 

ДО РЕЧІ

Упродовж останніх 16 місяців на сході України було пошкоджено щонайменше 45 шкіл, повідомляє UNICEF, Дитячий фонд ООH.
 
«UNICEF та партнери зафіксували як мінімум вісім випадків, коли військові об’єкти та об’єкти збройних груп розміщувалися в межах 500 метрів від дитячих садків i шкіл, а у двох місцях вони були розташовані лише за кілька метрiв від навчальних закладів. Крім цього, з початку конфлікту пошкоджено ще 700 шкіл на сході України», — зазначає UNICEF.
 
За його даними, 200 тис. школярів змушені навчатися у військовому середовищі на тлі бойових дій на сході України.
 
«Діти вчаться у школах, у стінах яких видно отвори від куль, а вікна закладено мішками з піском. У підвалах обладнано бомбосховища, а у дворах залишаються осколки снарядів», — наголосила очільниця представництва UNICEF в Україні Джованна Барберіс.
 
У UNICEF відзначили, що загрозою для дітей є розташовані по обидва боки лінії розмежування на Донбасі військові об’єкти, зокрема, склади боєприпасів і контрольно-пропускні пункти.